
Рецепт за посни колач са дуњама. Исецкајте дуње, скувајте их па помешајте са пудингом од чоколаде. Прелијте преко испечене коре и ето посластице за дане поста на води.
САСТОЈЦИ
Кора
-1,5 чаша шећера
-1,5 чаша воде
-2,5 чаше брашна
-0,5 чаше интегралног брашна
-0,5 чаше пшеничног гриза
-пола кашичице соде бикарбоне
-1 кашичица прашка за пециво
-2 кашике џема
- мало сецканих ораса
Фил
-1 пудинг од чоколаде
-3 кашике гриза
-7-8 кашика шећера
-неколико комада дуња ( зависно од величине)
ПРИПРЕМА
Кора
Шећер полако загревати док не добије златно-жуту боју, а потом додати воду и кувати док се шећер не истопи. Након тога смесу охладити и додати преостале састојке. Добро сјединити и ставити у плех обложен папиром за печење. Пећи 20 минута на температури од 200 степени целзијуса. Након печења сачекати да се кора мало прохлади и потом је попрскати соком од вишње ( може и од поморанџе).
Фил
Дуње исецкати на коцке и ставити у 1л воде да се кувају док не омекшају. Одвојити око 0,5 л воде у којој су се дуње кувале и засладити са 7-8 кашика шећера ( може и више уколико су дуње киселије). Загрејати до кључања и закувати пудинг претходно помешан са 3 кашике гриза у 1 дл воде. У пудинг додати куване дуње и мало прохладити.
Кору танко премазати џемом од кајсије и прелити пудингом са дуњама, декорисати кокосовим брашном или млевеним орасима.
За све оне који воле воћне колаче ево још једног рецепта овде.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић