
Рецепт за посну чорбу од коприве. Издинстајте поврће, додајте прокувану коприву, зачините по укусу и чорба је спремна. За дане поста на води или уљу зависно од припреме.
САСТОЈЦИ
-300 гр лишћа или врхова коприва
-1 главица црног лука
-2 шаргарепе
-4 чена белог лука
-3 кашике брашна
-1 кашика гриза
-мало празилука
-со, бибер, суви зачин, першун
-сок од лимуна (или јабуково сирће)
-1 л воде
-4 кашике уља (ако није пост на води)
ПРИПРЕМА
Коприву опрати и спустити у кипућу воду. Кратко кувати, охладити и ситно исецкати.
Црни лук и празилук ситно исецкати, шаргарепу изрендати и заједно динстати на уљу ( или на води зависно од степена поста). Кад поврће омекша налити водом, додати претходно припремљену коприву, суви зачин, со, бибер, брашно и гриз размућени у мало воде, лимунов сок (или сирће), бели лук и першун. Кратко прокувати, служити топло.
После ове витаминске чорбе у наставку оброка пробајте и следеће јело.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић