
Рецепт за посну питу са пиринчем и сремушем. На плави патлиџан сте сигурно навикли, али када се ту још дода и сремуш схватићете зашто је ова пита посебна. За дане поста на уљу.
Састојци
-500 гр танких кора за питу
Надев
-2 шоље куваног пиринча
-1 веза сремуша (дивљи бели лук, медвеђи лук)
-1 веза празилука
-1 већи плави патлиџан
-бибер, со, суви зачин, млевени лан, сусам
-уље
Прелив
-1 чаша киселе воде
-1/2 чаше уља
Припрема
Плави патлиџан ољуштите, исеците на колутове и одставите да одстоји 15 минута у сланој води. Оцедите, ситно исецкајте, додајте ситно сецкан празилук и кратко пропржите на уљу. Посолите, побиберите, додајте суви зачин, кувани пиринач, ситно сецкани сремуш, млевени лан. Ређајте по три коре, сваку кору попрскајте смешом уља и киселе воде. На трећу кору нанесите припремљени надев, увијте у ролну и ставите у плех, премажите уљем и поспите сусамом. Пеците у добро загрејаној рерни (250 степени целзијуса) 20 минута.
Ако желите да спремите укусан прилог од плавог патлиџана прочитајте и следећи рецепт.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић