
Рецепт за посну баклаву са јабукама. У плех ређајте коре и надев, испеците и потом прелијте сирупом. За дане поста на води.
САСТОЈЦИ
-500 г кора
-1 кг јабука (изрендати)
-100 г сувог грожђа
-200 г млевених ораса
-100 г пшеничних клица
-200 г шећера
-цимет
-3 кесице ванилин шећера
СИРУП
-400 г шећера
-1/2 л воде
(шећер скувати у води)
ПРИПРЕМА
У плех на дно ставити 3 коре и сваку попрскати водом. Преко њих 2 коре благо изгужвати као за гибаницу, попрскати водом, а потом посути рендане јабуке, шећер, млевене орахе, пшеничне клице, суво грожђе, цимет и ванилин шећер. Преко тога поново две гужване коре и надев и тако док се не утроше састојци. На крају покрити са две коре, исећи на коцке и ставити да се пече на 200° целзијуса док не порумени. Охлађену баклаву прелити са врућим сирупом (или врућу баклаву са хладним сирупом).
За још један слаткиш на ”воденој ” бази кликните овде.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић