РЕЦЕПТ ЗА ПОСНУ БАКЛАВУ СА ЈАБУКАМА

Рецепт за посну баклаву са јабукама. У плех ређајте коре и надев, испеците и потом прелијте сирупом. За дане поста на води.

САСТОЈЦИ

-500 г кора

-1 кг јабука (изрендати)

-100 г сувог грожђа

-200 г млевених ораса

-100 г пшеничних клица

-200 г шећера

-цимет

-3 кесице ванилин шећера

СИРУП

-400 г шећера

-1/2 л воде

(шећер скувати у води)

 

ПРИПРЕМА

У плех на дно ставити 3 коре и сваку попрскати водом. Преко њих  2 коре благо изгужвати као за гибаницу, попрскати водом, а потом посути рендане јабуке, шећер, млевене орахе, пшеничне клице, суво грожђе, цимет и ванилин шећер. Преко тога поново две гужване коре и надев и тако док се не утроше састојци. На крају покрити са две коре, исећи на коцке и ставити да се пече на 200° целзијуса док не порумени. Охлађену баклаву прелити са врућим сирупом (или врућу баклаву са хладним сирупом).

За још један слаткиш на ”воденој ” бази кликните овде.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић