Записник са 005 (петог) састанка Уредничког одбора

Записник 005 (петог) састанка

Уређивачког одбора Интернет издавништва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ

Одржан дана 24.01.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома

 

Присуствовали: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Златомир Перић, Милан Радојчић, Милица Лукић, Александар Мандарић, Растко Алимпијевић, Оливера Обрадовић

 

1)    Фејсбук страна Црква Уб, прешла 10.000 чланова. Презентоване основне статистике везане за чланове. Попричали смо и о основама фејсбук маркетинга и отац Милан је дао пример једне изузетно посећене странице која броји више од 15 милиона чланова а тиче се Исус. Страница није православна али није ни непријатељски настројена према православљу па је вредно погледати како то њихови администраотир раде и каква им је реакција посетилаца. Страна је на адреси: фејсбук страна: JesusDaily

 

2)    Техничка унапређења настала након покретања сајта радио је Владимир Тешић. Све је описано у чланку: http://www.crkvaub.rs/tekuceinformacije/item/189-izvestaj-o-tehnickim-unapredjenjima. Уз ставке документа демонстрирано:

 

  1. Дугме за дељење чланака (SHARE) сајта на нашој страни. Исто то могу и посетиоци сајта да ураде и да поделе наше садржаје својим пријатељима на фејсбуку.
  2. Нове рубрике у рубрици ЦРКВА (НАСЛОВНА, РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА, ЖИТИЈА СВЕТИХ)
  3. Распоред богослужења. Професор Радојчић указао на грешку у једном датуму код распореда за фебруар. У тренутку док се ово пише, корекција је већ урађена.
  4. Отварање емаила за Тамнавско Намесништво. Овај емаил треба променити у namesnistvo@crkvaub.rs
  5. Решени проблеми страничења (више страна сад има у оквиру насловне стране). Не може доћи до нестајања чланака који су раније писани
  6. Верату (нашем провајдеру) смо упутили званично питање везано за проблеме брзине сајта у протеклој недељи.

 

3)    Стандардан чланак (наш стандард за чланке) ће претрпети мање измене

 

  1. Због интернет маркетинга, односно, због тога што кад неко хоће наш чланак да подели са својим пријатељима копирајући линк, може добити неки текст који је доста непрегледан уколико користи нашу ћирилицу па и латиницу у самој интернет адреси чланка (УРЛ чланка). Због тога ћемо ми увести измену у стандард и стално УРЛ писати латиницом (и то америчком, без наших слова). Ово је иначе и стандард других сајтова.

 

 

 

Ево примера кад је УРЛ са нашом ћирилицом а неко га копира:

 

 

 

http://www.crkvaub.rs/crkva/zitijasvetih/item/175-богородица-млекопитателниц

 

 

 

http://www.crkvaub.rs/crkva/zitijasvetih/item/175-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 

 

 

Ево истог тог УРЛа са енглеским словима, кад то неко хоће даље да проследи, његови пријатељи ће видети нешто доста читљивије:

 

 

 

http://www.crkvaub.rs/crkva/zitijasvetih/item/175-bogorodica-mlekopitateljica

 

 

 

ОВУ ПРОМЕНУ УВОДИМО ДОРАДОМ СТАНДАРДА, АЛИ ЈЕ НЕ МОРАМО ПРИМЕЊИВАТИ НА СТАРЕ ДОКУМЕНТЕ. ЗНАЧИ ВАЖИЋЕ САМО ЗА БУДУЋЕ ДОКУМЕНТЕ.

 

 

 

  1. Показана промена датума креирања документа и изнет значај писања адекватног датума креирања код докумената који се планирају за објаву у напред. Ово је већ део стандарда и само треба водити рачуна да датум креирања буде идентичан са датумом и временом кад је и објављено.

 

4)    Једна од објава са нашег сајта је подељена члановима фејсбук стране Црква Уб. Та објава се тицала рубрике ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА и одмах је стигло неколико питања. Мало чешћим рекламирањем, ова рубрика би могла да заживи и да има сталних промена (нових питања и одговора)

 

5)    Увођење новог емаила за Тамнавско Намесништво, практично је почела припрема активирања и ове рубрике нашег сајта. Душан је преузео на себе да припреми презентацију и одговарајући формулар за свештенике који долазе у току следеће недеље на састанак Тамнавског Намесништва. Златомир ће се придружити тој презентацији. Идеја је да свештеници из намесништва или лично или да изаберу неког сарадника из њихове парохије, који ће на електронском поштом достављати извештаје о дешавањима у њиховој цркви. Тај емаил ће обрађивати Златомир као уредник ове рубрике, и објављивати на нашем сајту.

 

6)    Професор Радојчић изнео своју идеју за покретање рубрике ЛЕТОПИС УБСКЕ ЦРКВЕ. Уредник ове рубрике би био он лично, а ангажовао би ученике да му помогну. Потребно је само пронаћи једну стару књигу где је већ све добро описано, и рубрика би могла врло брзо да буде покренута.

 

7)    Отац Милан изнео значај коришћења црквеног емајла код озбиљности и промовисања сајта и целокупног издавништва.

 

8)    Причало се и о организацији тима. Душан презентовао нацрт будуће прве верзије пописа организационих позиција. Кључ је да УРЕДНИК сам обезбеђује сав потребан садржај и објављује га на адекватан начин. За све оне које ангажује да му помогну сам одговара и координира. Документ организације послат оцу Милану на разматрање. Било би добро да га погледа и ПРОТА, па да тек онда уђе у једну јавну расправу на нашем састанку.

 

9)    Један од проблема организације испао је и код објављивања чланка у вези Богојављења па се о томе говорило на састанку. Закључено је да код таквих дешавања, извештај тек сутрадан може да буде постављен на сајт.

 

10) Сања Кузмановић је већ урадила лексичку проверу текста који је већ објављен. Сања може да комуницира само преко фејсбука. Отац Милан је потврдио да ће контактирати још две особе. Неколико лексикографа нам је битно да имамо, јер се може десити да Сања, или неко други, не може тренутно да нам изађе у сусрет због обавеза, а чланак треба објавити. Душан се понудио да кад форирамо екипу лексикографа, одржи им краћи (15 мин) курс једне напредне функције MicrosoftWord-a којом ће они брзо и лако означити шта не ваља, а уредник ће то видети и лако ПРИМЕНИТИ на свој документ без прекуцавања.

 

 

 

11) Следећи састанак уредништва заказан је, за две недеље, за четвртак, 07.02.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

 

 

 

 

Извештај написао:

 

Душан Петровић