Записник са 006 састанка Уредничког одбора

Записник шестог састанка

Уређивачког одбора Интернет издавништва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ

Одржан дана 07.02.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома

 

Присуствовали: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Златомир Перић, Милан Радојчић, Александар Стојановић

 

1)    Проблеми у раду сајта били су током целог дана и први пут овај састанак је одржан без пројектора и приступа сајту. Душан Петровић презентовао проблеме у раду сајта који су настали као последица хакерских напада на нашег провајдера ВЕРАТ НЕТ. Укратко објашњени модели тих напада који као резултат имају ометање приступа сајта за наше кориснике али и за уреднике. Мало шта можемо ми да урадимо у овом тренутку осим да сачекамо да се провајдер избори са тим. У међувремену, разматраће се прелазак на друге провајдере. Боља решења за хостовање захтевају и нешто више новца, али и више људског ангажовања са наше стране, што је тренутно већи проблем. У међувремену је Владимир Тешић на самом нашем сајту одрадио низ измена да би се ми максимално заштитили од директног напада на наш сајт. Разматра се и куповина посебног програма са подршком који ће бити уграђен у наш сајт због ове заштите.

 

2)    Без обрзира на проблеме са ВЕРАТОМ ми ћемо наш уговор продужити са њима. Он на годишњем нивоу износи око 30 еура. Сачекаћемо да видимо како се ствари даље одвијају и разматраћемо прелазак на неког другог провајдера. Са саму процедуру сељења и овако је сад кратко времена.

 

3)    У процесу смо куповине и једне компоненте која ће омогућити да ми у оквиру наших чланака имамо ГАЛЕРИЈУ слика. Сваки чланак да може да има више фотографија. Владимир Тешић је изабрао компоненту, кошта мање од 20 еура ... и надамо се да ћемо је ускоро уградити.

 

4)    Душан је преузео на себе да што пре дефинише неки стандард слика које ми објављујемо сад на сајту и да радну верзију тог сајта представи на следећем састанку.

 

5)    Отац Милан говорио о текстовима житија који су нам јако битни, али их има свакодневно па вести којих има мање буду брзо потиснуте на дно странице или на другу страницу. Овај проблем управљања приоритетима на насловној страни постаје битан, па смо се договорили да Душан и Влада покушају да пронађу неко брзо решење за почетак.

 

6)    Отац Милан скренуо пажњу и на духовне поуке у оквиру житија која треба да буду у категорији Житија а не у ЦРКВА. Златомир, који ово и одржава, преузео да то одради. Нека будућност ових житија је компонента у облику селектора за датум. Ово остаје као захтев за будућност док се сигурносно техничке ствари не поправе и док се тим не утренира са већ постојећим опцијама.

 

7)    Дискутовало се и о поднаслову који треба да извуче сиже из текста, а не да понови или да личи на сам наслов. Ово је јако битно јер људи доста често читају само наслове и поднаслове. Ако их то не заинтресује, остатак текста остаје не прочитан.

 

8)    Кратак говор о састанку за покретање рубрике Тамнавско Намесништво. Рок који је дат свештеницимма да се пријаве није био прецизан, па се до данашњег дана није нико јавио са подацима за дописника одређене црквене општине. Остаје нада да ће се до другог рока (који је задао Прота Митар) јавити више дописника.

 

9)    Златомир је образложио договор да се дешавања из намесничких цркава за сад објављују у рубрици Црква, док се не дефинише и не покрене Тамнавско Намесништво

 

10) Глас Тамнаве (наш локални лист) нам увек свесрдно изађе у сусрет и објави чланке које им пошаљемо. Овај пут чланак објављен на сајту под називом СВЕТИ ЈОВАН ОКУПИО 10000 ЉУДИ је објављен и у Гласу Тамнаве. Модификације које је уредник из најбоље намере урадио, аутор текста Душан Петровић је видео тек о објављеним новинама. Овако модификован текст по Душану није примерен јер је окренут неком личном промовисању што није имао за циљ. Сви текстови на нашем сајту треба да буду у Славу Бога и Исуса Христа и нашег православља уз актуелне теме и из нашег Храма посвећеног Христу Спаситељу.

 

11) Још једна опасност, такође не намерна, вреба из новинских чланака. Прича о трећој пљачки у Радљеву са напомињањем цифре од 62.000 динара, на састанку је оцењена као опасна и мотивишућа за будуће провалне крађе у нашим црквама.

 

12) Отац Милан је на крају напоменуо да многи уредници не долазе на састанак јер нису ни обавештени. Ми након сваког састанка имамо извештај где се напомиње и кад ће следећи састанак уредништва бити. Свако ко хоће врло лако може и да се лично информише о следећем састајању које је за сад увек било четвртком после АКАТИСТА. Ми смо се затим договорили да предлогом оца Милана покушамо и са обавештењем у оквиру електронске поште да обавестимо уреднике о састанцима. Ово ће бити одрађено, али то никако не може и не треба да буде средство некакве присиле. Присуство и рад уредника и тима Интернет издавништва нашег Храма, треба да буде искључиво добровољан.

 

13) Следећи састанак уредништва заказан је, за две недеље, за четвртак, 21.02.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

 

 

 

 

Извештај написао:

 

Душан Петровић