Записник са 011 састанка Уредничког одбора

Записник једанаестог састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана 18.04.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је непуне две недеље, „на велику СРЕДУ“, 01.05.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

Присуствовали: отац Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Милица Лукић, Александар Стојановић, Оливера Обрадовић, Ђорђе Сандић, Растко Алимпијевић, Александар Мандарић, Станиша Ђокић, Милан Радојчић

1)    Презентовано шта је урађено око нове рубрике Тамнавског Намесништва

2)    Отац Тома из Лајковца, приликом јављања за рубрику Тамнавског Намесништва, предложио размену линкова. Ми смо на састанку договорили да се креира посебна страница ПРЕПОРУЧЕНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ и да се ту поред ових линкова Лајковачке цркве, нађу за почетак и линкови ка нашој епархиској страни и страни СПЦ.

3)    Пошто је већина присуствовала презентацији СТАНДАРДА СЛИКЕ, за пар уредника који нису били присутни, у петак 19.04.2013. ће бити организована посебна презентација (око 20 часова на истом месту). Душан описао проблеме око имена фотографија која су писана нашом ћирилицом. У стандардну фотографију додаће се и ова одредба да слике морају бити са називима писаним латиницом, без наших слова.

4)    Отац Цане најавио покретање рубрике „Црквени Хор“. Уводни текст је спреман и биће послат на емаил Душану. Тим текстом, припремићемо и отворити нову рубрику која ће за почетак бити видљива само уредницима. Отац Цане ће добити приступне податке сајту и овим рубрикама, а Сале је преузео на себе да уведе новог уредника у договорене стандарде писања.

5)    Мандарић предложио да се ставке под менија не морају отварати кликом, већ да се подмени отвара чим се показивач миша нађе изнад. Покушаћемо да нађемо техничко решење за ову нашу верзију менија.

6)    Рубрика Путевима Ходочасника је презентована заједно са галеријом слика и коментарима на сваку слику. Рубрика је спремна за пуштање ускоро. Оља ће са Душаном припремити још нешто фотографија и рубрика је спремна за пуштање. Остаје само маркетиншки испратити њено пуштање. Ова рубрика иде у главни мени, а све што се у њој објави иде на насловну страну.

7)    Нова рубрика ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА долази у главни мени. Постојећи мени је већ препун и ово би проузроковало формирање другог реда главног менија што је непрегледно. После неколико дужих расправа на ову тему, СОЛОМОНСКИ је одлучено да се О НАМА и КОНТАКТИ сведу у једну рубрику. То ће бити рубрика О НАМА, која ће у себи имати О НАМА и КОНТАКТЕ. Такође, покушаћемо да нађемо техничко решење да се рубрике од две речи у насловној страни испишу у два реда (једна реч испод друге)

8)    Било је доста речи о текстовима, контроли текстова, грешкама које се могу толерисати и оставити читаоцима да евентуално примете и коментаришу нам, али исто тако и о грешкама које се не могу толерисати. Поред лексичке и синтаксне провере правописа, грешке које се НЕ могу толерисати су оне које се тичу саме ВЕРЕ. Због тога је закључено да неко ДУХОВНО образован мора прочитати текстове пре објаве (ово смо назвали ДУХОВНА КОНТРОЛА). Отац Милан се сложио са овим уз констатацију, да се текстови ипак објаве уколико не стигну да се прочитају.

9)    Поново се причало око објављивања садржаја везаних за освећење нашег храма, али је све завршено без конкретних одлука ко ће и шта писати.

10) Сале је спремио 5 текстова за рубрику ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ. За викенд ће ова рубрика бити креирана у делу који виде само УРЕДНИЦИ.

11) Ђорђе Сандић добија приступне податке сајту.

12)  Душан скренуо пажњу да се чланци у рубрикама ТЕСТИРАЈТЕ и У ПРИПРЕМИ бришу кад уреднику више нису потребни. У овим рубрикама је почело да се гомила чланака, па превелика гужва све нас успорава у проналажењу свог чланка. Значи свако нек обрише чланак који је објавио а није му више потребан.

  

Извештај написао:

Душан Петровић