Записник са 012 састанка Уредничког одбора

Записник дванаестог састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана
01.05.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је три недеље, у четвртак, 23.05.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

 

 

Присуствовали:, Душан Петровић, Биљана Живановић, Милица Лукић, Александар Стојановић, Оливера Обрадовић, Растко Алимпијевић, Станиша Ђокић, Златомир Перић

1)    Презентовано урађено од прошли пут. Влада је о свом раду написао и месечни извештај о техничким унапређенјима који можете прочитати на

 

http://www.crkvaub.rs/tekuceinformacije/item/603-izvestaj-o-tehnickim-unapredjenjima-br-3

 

2)    Душан предложио да састанци буду усмерени да се увек прича бар мало о свакој рубрици. Уредници би свако за своју рубрику казали шта имају и одговарали би на предлоге и сугестије других уредника, а Душан би презентовао техничке и маркетинг новости у вези са радом сајта и уредништва.

3)    Званично пуштена рубрика Путевима Ходочасника коју уређује Оливера Обрадовић. Први утисци изузетно позитивни. 27 априла било је 700 посета сајту.

4)    Констатован значај тисмког рада и садржаја. Сајт је пред Лазарову Суботу имао и текстове са адекватним житијима, и текстове о ходочашћу и поуке и дечију слику о Васкрслом Лазару. Све то је било квалитетно и у право време, па је уз адекватан маркетинг дошло и до резултата који се огледају у самој посети и коментарима. Изостали су извештаји из саме цркве и намесништва, али је бар ВРБИЦА пропраћена у убском храму.

5)    Сваки чланак треба да прође 3 провере како би био адекватан

  1. ТЕХНИЧКУ (што су упутства и стандарди о којима смо причаи)
  2. ЛЕКСИЧКУ (правописну проверу)
  3. ДУХОВНУ (провера адеватности исписаних текстова и њихове складности са нашом вером)

 

Ако технички чланак није добар, он може изгледати различито од осталих, непрегледан је, успорава посетиоце, отежава рад сервера ...

Ако лексички није како треба, звучимо неписмено...

Ако духовно није како треба, можемо изазвати сумњу код наших читаоца или их погрешно упутити..

 

Сви су се сложили са овим, али ми и даље немамо организационо сређено ко шта проверава код конкретних чланака. Чланци иду без адекватне провере готово УВЕК па се може десити да нешто буде објављено како не треба !!!

 

6)    Причало се о рубрици Догматика. Остала је на нивоу идеје. Отац Цане је изнео оправдане сумње да се са овом темом олако не упуштамо.

7)    Хор убске цркве -  текстови, фотографије и видео је достављен. Душан преузео на себе да са Владом ово доради и да за следећи састанак презентује основе ове рубрике у делу који је за тестирање.

8)    Биљана најавила долазак девет Холанђана у посету Храму. Они ће бити на убу око 7 дана почев од 7.маја. Договорено је да се о њиховој посети не пише док су овде и Биљана је преузела на себе да напише краћи текст о њиховој посети кад они оду. Ово је по мени јако лепа вест о дешавањима у нашој цркви, односно о људима који су ангажовани на духовном раду и уметности.

9)    Саша је доста тога припремио за рубрику ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ. Сви присутни су позитивно окарактерисали ове текстове. Саша је предложио да за такве ауторске рубрике, код којих датум није везан за нека друга дешавања, уведе правило објављивања у правилном и јасно дефинисаном оквиру. На пример: СВАКИ ПУТ НЕДЕЉОМ у 9:00 ујутру, или сваке друге недеље ... Макетиншки гледано, ово је одлична идеја која на неки начин позива људе на редовност. Рубрика ће бити спремна ускоро за пуштање па ћемо на следећем састанку договарати детаље око овога.

10)  Након састанка Оливери и Златомиру показани детаљи око прављења линкова и текстова за галерију. Можда ово није лош термин (после састанка) да сви уредници спреме питања из техничке свере која би им тада била разјашњена.

 

 

 

Извештај написао:

Душан Петровић