Записник са 013 састанка Уредничког одбора

Записник тринаестог састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана 23.05.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, у четвртак, 06.06.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

Присуствовали: Милан Ристивојчевић, Милица Лукић, Александар Стојановић, Оливера Обрадовић, Растко Алимпијевић, Станиша Ђокић, Златомир Перић, Душан Петровић

 

 

 

1)    ТЕХНИЧКА УНАПРЕЂЕЊА: Урађено је и презентовано упуство за постављање ГАЛЕРИЈЕ СЛИКА У ОКВИРУ ЧЛАНАКА. Од преосталих техничких упустава остало је да се напише упуство за линковање (повезивање) страница као и упуство да се унутар чланка убаци фотографија у текст. Неких нових техничких упустава нема на видику.

 

2)    ТЕХНИЧКА УНАПРЕЂЕЊА: Убачена је категорија (рубрика) БРИСАЊЕ где уредници треба да пребаце своје чланке које хоће трајно да уклоне.

 

3)    ТЕХНИЧКА УНАПРЕЂЕЊА: Изашла је нова Мозила, па се моле уредници да је ажурирају. НОВА ВЕРЗИЈА ПРЕТРАЖИВАЧА.

 

4)    ЦРКВЕНИ ХОР: Презентовано је шта је урађено. Рубрика је готово спремна за пуштање. Видео у описном делу рубрике је презентован свима и договорено је да се поред овог места исти видео нађе и у ГАЛЕРИЈИ са осталим видео записима. Отац Цане треба да пошаље само неке ситне измене у тексту које ће се одрадити и рубрика може да се званично пусти. Нови чланци који се буду додавали у рубрици ЦРКВЕНИ ХОР треба аутоматски да буду и на насловној страни. Договорено је да ова рубрика буде под рубрика ЦРКВЕ. Од ове рубрике се очекује да промовише сам Хор како би поред осталог привукао и нове чланове.

 

5)    ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА: Коментарисало се о објављеним чланцима, њиховој посети и коментарима. За Велики Петак, на страници је било 2050 посета за дан што је наш досадашњи рекорд. Чланци који нису испраћени са плаћеним рекламама су прошли са мањом посетом. На фејсбуку је било промовисања плаћених путовања преко ваљеваца, и опречна су мишљења о утицају оваквих рекламних порука на посете сајту.

 

6)    ТЕХНИЧКА УНАПРЕЂЕЊА: Оља је прокоментарисала да су неке слике са њених чланака већ коришћене на другим страницама а Милица је додала да је исто било и са фотографијом објављеном на фејсбуку која је приказивала скип св. Андреја са терасе испоснице Патерица коју је добила са нашег ходочашћа у Хиландар. Закључено је да на фотографије које су наши уредници фотографисали и обрадили треба да ставимо ненаметљив печат наше цркве и странице. Душан је преузео на себе да са Костом ово даље одради и уведе.

 

7)    ФЕЈСБУК: Страница прешла 12.000 чланова. На фејсбуку се оглашавају разни чланци са сајта, који том приликом имају већи број посета. Милица је неке чланке делила и на другим духовним фејсбук странама па се и тада примећивала повећана посета нашем сајту. Веза фејсбука и презентације у општем циљу ширења наше мисије је врло јасна. Поред ових активности стално се у име наше стране коментаришу и лајкују адекватни коментари и објаве других на другим духовним странама. Тиме ми привлачимо друге да нас прате.

 

8)    ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ: Рубрика је готово спремна за пуштање. Остало је да се усагласи уводни текст рубрике (Сале са Душаном који ће проследити Влади)  и да се изабере један или два чланка са којим ће рубрика да крене. Сам избор најбоље је да направи Сале. Коментарисало се о тексту ЗАШТО који је нажалост актуелан на Убу ових дана. Сале је предложио да се ова рубрика тако промовише да се тачно зна да сваке друге недеље у тачно одређено време излази нови текст. Све што се у овој рубрици објави, аутоматски иде на насловну страну. Ова рубрика ће бити под рубрика рубрике ЦРКВА.

 

9)    ЦРКВА: Договорено да се активности у цркви и прехтодно најављују (предстојећи СПАСОВДАН) и да се након догађаја опишу кроз одговарајући извештај.

 

10) ИКОНОПИСАЊЕ: Биљана није била на састанку али смо продискутовали укратко и о посети Холанђана. То је нешто изванредно што се дешава око наше цркве, али је само промовисање тога имало доста проблема. Првобитно је одлучено да нема објављивања док су гости ту, па се онда на брзину све организовало. Све се десило пред наш пут у Хиландар па су медији објавили вести без нашег благослова. Материјал треба прерадити за објаву на сајту, а од Биљане очекујемо њен текст о посети Холанђана.

 

11) ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА: Отац Милан је потврдио да се на сва питања упућена емаилом уредно одговара, али да није било адекватних за објаву на страни.

 

12) ВЕРОНАУКА: Растко је предложио да се објављују дечији ликовни радови са часова веронауке. За почетак ово иде у рубрику ЦРКВА, али ћемо рубрику ВЕРОНАУКА одмах креирати у уредничком делу како би се оформила и касније независно пустила и уређивала.

 

13) ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО: Од 7 црквених општина се добијају неке информације које се уредно објављују. То је приближно 1/3 намесништва која је заживела на сајту.  Презентован је и сам филтер преко ТАГ-ова којим се лако долази до информација само из једне црквене општине. Душан је за викенд посетио Вукону и оца Душана, а ту је био и њихов дописник па је договорено да крену вести и из Вуконе. Златан и Душан треба да уреде контакт листу уредника на самом сајту, па да се онда пријављеним дописницима пошаље један циркуларан емаил којим се тачно специфицира шта се од њих очекује.

 

14) Отац Милан причао о искустивма и искушењима на прошлонедељном путу за Хиландар. Договорено да Душан напише чланак, а да га остали ходочасници допуне са својим искуствима и запажањима. Уколико неко од ходочасника жели, може написати и самосталан чланак.

 

 
 

 

Извештај написао:

 

Душан Петровић