Записник са 019 састанка Уредничког одбора

Записник деветнаестог састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана
14.11.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, у четвртак, 28.11.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

Присуствовали комплетном састанку: Душан Петровић, Ђорђе Сандић, Златомир Перић, Биљана Живановић, Оливера Обрадовић

Делу састанка присуствовали: Растко Алимпијевић

1)        РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА: Оливера скренула пажњу да распоред Богослужења за убски храм није објављиван два месеца. Оља напомиње да је пријатељи питају за распоред који више није истакнут. Посећеност и корисност ових страна су велике за наш храм, а било би добро и да намесништво крене у објављивање распореда. Отац Милан је имао проблема код објављивања распореда. Потребно је што пре објавити заостала богослужења и наставити са добром праксом месечног распореда који се ојбављује унапред.

2)        ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО: Презентован је предлог идеја разних вести које могу бити актулене у нашој цркви и намесништву. Дискутовало се о томе шта све може бити ВЕСТ из ЦРКВЕ. Неке идеје су се на састанку искристалисале, а неке су се тек појавиле. Ускоро ће у уредничком делу сајта бити објављен списак свих идеја за разне вести. Надамо се да ће уредници пронаћи још по неку идеју и пример чиме ће овај предлог идеја бити комплетнији и потпунији. Тек након тога, списак ових идеја шаљемо свим дописницима из намесништва у нади да ће их идеје пробудити да буду ажурнији у извештавању.

3)        ФЕЈСБУК / ПОУКЕ: Биљана предложила да се ПОУКЕ на фејсбуку и сајту ускоро почну да понављају. Значи оне поруке које су већ објављиване да се понове. Као главни разлог напомиње тешко проналажење фотографија уз одговарајућу поуку. Одлука о овоме, остала је да се донесе на неком од наредних састанака.

4)        ЖИТИЈА: Златомир поставио питање шта са ЖИТИЈИМА за следећу годину? Душан образложио да са Владимиром Тешићем треба да нађе адекватно техничко решење за компоненту календара која би била слична оној на вашем рачунару кад гледате датуме. Као добар пример интернет решења Ђорђе је предложио да погледамо сајт www.crkvenikalendar.com/. Уколико не успемо да пронађемо неко адекватно решење (а да није прескупо) ЖИТИЈА би морали ручно да преправљамо за сваки дан наредне године.

Душан је напоменуо да поменути сајт са календаром има и опцију да буде део нашег сајта (www.crkvenikalendar.com/banner) али би ми тада рекламирали и сајт са кога календар потиче. Можда са овим Лозничанима, који су креирали сајт, може да се направи и неки другачији договор. Све ове одлуке нас чекају у скорије време.

5)        ЖИТИЈА и НАМЕСНИШТВО: Златомир је изложио да због повећаног броја обавеза у породици, више неће бити у стању да посећује сваки састанак, а због проблема са интернетом у Боговађи, може бити закашњења код објава.

6)        ЧИТАЊЕ ЗА ДАНАС: Рубрика која стоји као предлог одавно. Ту би се свакодневно објављивали дела и делови разних духовних дела. Биљана је на данашњем састанку предложила разне ПОСЛАНИЦЕ. Професор Радојчић је још почетком године предложио да он организује прекуцавање и објављивање оваквих дела, али до данас нисмо кренули у реализацију.

7)        ВЕРОНАУКА: Причало се о новопокренутој рубрици и њеним великим потенцијалима. Ђорђе је изнео да овде суштински постоје две ствари

  1. a.      ВЕРОНАУКА У ШКОЛАМА (У ШКОЛСКОЈ КЛУПИ)
  2. b.      ВЕРОНАКУА као наука о самој ВЕРИ

И једна и друга страна ВЕРОНАУКЕ су јако битне и занимљиве и требало би им се детаљније посветити. На састанку је закључено да дечији школски радови који се објављују обавезно треба да имају потпис ученика аутора дела заједно са подацима школе и разреда који је учених похађао. Овакви подаци су својеврсна награда за саме ученике а са друге стране увлаче и родитеље да нас прате и мотивишу остале ђаке да напредују у својој вери. Додао бих то да овакву рубрику ја до сад нисам видео на другим сајтовима.

8)        Најава састанака: Договорено је да дан раније, Душан свим уредницима и сарадницима пошаље СМС поруку са позивом на састанак Уредничког одбора.

9)        ВЕРОНАУКА – АУДИО ЗАПИС: Златомир је најавио да ће за Божић снимити дечији хор и затим обрадити тај аудио запис. Душан се обавезао да сређен аудио запис уз одговарајућу вест буде адекватно објављен и промовисан на сајту и фејсбуку.

10)    На састанку је изнето да Марија Ћирић из наше црквене општине пише духовне текстове за неког у Ваљеву. Душан ће ступити са њом у контакт да би ово потврдио и евентуално предложио Марији да се прикључи нашем тиму.

11)    ПАД ПОСЕТЕ: Констатован је пад посете на сајту. Уместо да у дужим и хладнијим ноћима детектујемо пораст посете на сајту што је обично и пракса, код нас је сајт у паду са посетом. Током лета и јесени ми смо проредили и састанке, а и само присуство на састанцима се смањило. Ако желимо да развијамо ове наше стране и да ширимо нашу веру радећи једно БОГОУГОДНО ДЕЛО, морамо се сви мало више потрудити да овај негативни тренд превазиђемо. За почетак активно присуство састанцима уредништва је први корак у узлазном смеру.

 

Извештај написао:

Душан Петровић