Записник са 020 састанка Уредничког одбора

Записник двадесетог  састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана 28.11.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, у четвртак, 12.12.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

Присуствовали комплетном састанку: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Оливера Обрадовић, Милица Лукић, Милан Радојчић, Александар Стојановић  

Делу састанка присуствовали: Станиша Ђокић

1)     ДУХОВНА ТЕМА: Отац Цане отворио састанак са темама о ПОСТУ.

2)     ВЕСТИ ИЗ ЦРКВЕ (НАМЕСНИШТВА): Текст са предлогом тема презентован Проти Митру и окачен у уредничку рубрику ПРЕДЛОЗИ. Душан замолио све присутне да прочитају предлог и да предложе измене и допуне идеја пре него што се текст пошаље свим дописницима. Предлог идеја погледати на:

http://www.crkvaub.rs/predlozi/item/1375-vesti-iz-crkvene-opstine

3)     РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА: Оливера скренула пажњу да распоред Богослужења за убски храм није објављиван два месеца. Оља напомиње да је пријатељи питају за распоред који више није истакнут. Посећеност и корисност ових страна су велике за наш храм, а било би добро и да намесништво крене у објављивање распореда. Отац Милан је имао проблема код објављивања распореда. Потребно је што пре објавити заостала богослужења и наставити са добром праксом месечног распореда који се ојбављује унапред.

4)     ФЕЈСБУК: Милица образложила разлоге смањене активности на фејсбуку, које су и резултирале слабијој посећености стране и сајта. Такође је нагласила да нас друге стране често копирају (пример: ПРАВОСЛАВНИ ЖИВОТ). Коментарисали смо и кратко да би требало размишљати и о ТВИТЕР налогу, потшо фејсбук ограничава информације које стране деле на само 8% чланова стране. Овим се информације које пласирамо у многоме спорије шире. Повећањем броја објава у току дана, делимично можемо превазићи овај проблем. Друго решење је плаћање реклама што је дугорочно скупа опција.

5)     ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ: Сале најавио нови чланак за недељу и добио похвале од чланова тима за досада урађено. Отац Милан посебно похвалио садржину и меру текстова породице Стојановић.

6)     ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ: Сале напоменуо да је било коментара за које није сигуран да треба да буду објављени, улазило се и у тешке теме око вероисповести. Један од закључака је био да нам и за коментаре, као и за саме текстове треба ДУХОВНА КОНТРОЛА.

7)     ОРГАНИЗАЦИЈА: ПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА ПОСЕТИОЦА, још давно написан али не објављен, Душан ће објавити у уредничком делу као предлог. Моле се остали уредници да погледају и дају своје сугестије пре него се ова страна објави и промовише.

www.crkvaub.rs/predlozi/item/1406-pravilnik-za-posetioce-internet-prezentacije-i-fejsbuk-strane-crkve-ub

8)     ОРГАНИЗАЦИЈА: Што се духовне контроле тиче, пронађено је решење да се оцу Милану и оцу Цанету шаљу на емаил коментари и текстови који захтевају духовну проверу.

  1. o.milan@crkvaub.rs
  2. protacane@gmail.com

Ко први од свештеника буде могао да одговори, одговориће и одговор послати и пошаљиоцу и другом свештенику како се исти посао не би обављао два пута.

9)     ОРГАНИЗАЦИЈА: Душан напоменуо да је случајно сазнао у Епархији како је запошљена особа да врши лексичку проверу текстова за интернет. Један од повода је био зато што су из СПЦ рекли да на објављују Епархиске текстове јер су НЕПИСМЕНИ. Сличан проблем сигуно имамо и ми, јер особа која пише текстове тешко може да читајући свој текст увиди све грешке. Мора неко други да прочита текст и да се концентрише само на правопис и граматику. Стога је закључено да се опет крене у потрагу за ЛЕКСИКОГРАФИМА, али да организационо то сад мало другачије одрадимо. Ставили би једну посебну, само за нас видљиву рубрику, ЗА ЛЕКСИКОГРАФА. Уредник би прво ту убацио свој текст и онда обавестио све лексикографе са којима смо претходно договорили сарадњу. Ово обавештење би ишло или аутоматским  маилом (ако има могућности) или би уредник сам јављао лексикографима. Ко је слободан од лексикографа, проверио би текст и на самом сајту преправио шта и како треба. Затим би обавестио уредника и остале лексикографе (да не треба провера). Уредник би затим само објавио свој текст.

10)  ЖИТИЈА: Милица напоменула проблем да пар пута житије није излазило у предвиђено време. Касније се Милица јавила да су прескочена житија, вероватно грешком, завршила у РУБРИЦИ – ТЕСТИРАЈТЕ. Душан се обавезао да ово врати у одговарајућу рубрику.

11)  ТЕХНИЧКИ ПРОБЛЕМИ: Отац Милан и Оља имају проблема са коришћењем црквеног емаила. Душан се обавезао да пронађе решење.

12)  РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА: Задња три месеца распорд није излазио. Отац Милан и Душан договорили да се што пре нађу и реше овај проблем.

13)  ОРГАНИЗАЦИЈА: Сви су се сложили да обавештавање СМС-ом један дан пре заказаног састанка значи свима као подсетник. Душан се обавезао да ово редовно ради.

14)  ЧИТАЊЕ ЗА ДАНАС: Биљана је предложила да за рубрику Читање за данас кренемно са прекуцавањима ПОСЛАНИЦА. Душан се надовезао са МОЛИТВАМА, СВЕТИМ ПИСМОМ и АКАТИСТИМА. Иако идеје и потреба за овим постоје, и даље немамо уредника за овакву рубрику. Подсетио бих да овој рубрици практично припадају и Житија Светих и ПОУКЕ. Епархија Нишка је већ кренула у овако нешто, што нама ништа не смета.

15)  НОВА РУБРИКА: Професор Ћућа је предложио да се у новоформраној рубрици објави књига о Херојима Тамнаве, позивајући се на књигу са овом темом која је написана поводом 100 година од почетка Првог светског рата. Професор се обавезао да прибави електронски облик књиге и писмену сагласност аутора. Предложено је више наслова за ову рубрику

  1. a.    ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ
  2. b.    ЈУНАЦИ ТАМНАВЕ
  3. c.    ИСТОРИЈА ТАМНАВЕ
  4. d.    ХЕРОЈИ ТАМНАВЕ
  5. e.    ...

Коначну одлуку како звати и где позиционирати ову рубрику донећемо на неком од следећих састанака.

16)  НОВА РУБРИКА: Православне светиње, предложила је Оливера. Ово би био својеврстан наставак на њену рубрику Путевима Ходочасника. Нова рубрика би се на ову постојећу идеално слагала, јер би у текстовима о ходочашћима преко линкова била позивана на местима где треба детаљније објашњење онога што ходочасници посећују.

 

Извештај написао: 

Душан Петровић