Записник са 021 састанка Уредничког одбора

Записник двадесетпрвог  састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана 12.12.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, у четвртак, 26.12.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

Присуствовали комплетном састанку: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Оливера Обрадовић, Милан Радојчић, Александар Стојановић , Златомир Перић, Растко Алимпијевић, Станиша Ђокић, Ђорђе Сандић

Прави пут са нама: Марија Тешић

Делу састанка присуствовали: Станиша Ђокић

1)    ВЕРОНАУКА: Растко је по одељењима школе покренуо акцију код деце да креирају радове из веронауке. На самом састанку прочитана је и песма ЈЕДАН ЈЕ БОГ од ученице седмог разреда наше школе. Сви присутни позитивно су оценили сам рад ученице и конкретан труд на покретању ове перспективне рубрике

2)    УМЕТНОСТ У ПРАВОСЛАВЉУ: На састанку је поменуто да је у некој цркви осликана прфа фреска Патријарху Павлу. Овакве вести би биле занимљив чланак у нашој будућој рубрици.

3)    ЈУНАЦИ ТАМНАВЕ: Милан Радојчић прибавио је и писмену и усмену сагласност од аутора књиге која има преко 20 личности из Тамнаве који су били хероји Првог светског рата. У оригиналу, књига се зове Тамнавци – Носиоци Карађорђеве звезде. Милан је већ објавио целу књигу на сајту школе што се може видети на:

http://osbanjani.rs/index.php/2013-10-28-10-32-48/2013-12-02-20-08-52/2013-12-02-20-11-06

Сајт школе је већ на JOOMLA серверу, тако да је технички већ  компатибилна са нашим сервером и пребацивање код нас не би требало да буде већи проблем.

На састанку је договорено да се нова рубрика зове ЈУНАЦИ ТАМНАВЕ

4)    МЕНИ: Збот нове рубрике ЈУНАЦИ ТАМНАВЕ, главни мени мора претрпети неке имене. Договорено је да се:

  1. a.    ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО преведе у ТАМНАВА,
  2. b.   ВЕСТИ ИЗ НАМЕСНИШТВА су сад ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО
  3. c.   галерија намесништва остаје иста
  4. d.   ЈУНАЦИ ТАМНАВЕ се додају мени ТАМНАВА

НАПОМЕНА: Овакве измене су нужност када сајт расте са садржајем. Једноставно више информација захтева бољу и интуитивнију расподелу. Међутим овакве ствари се односе и на линкове. Уколико би неки од текстова имао у себи линк (референцу) на страну која је била у рубрици која је сада променила име, тај линк би постао неупотребљив јер би гађао на страну која више није у рубрици под тим именом. Решење за ово је да се сви линкови, који су референцирали странице у тамнавском намесништву премене ручно да сад траже те исте странице у новоименованој рубрици.

5)    ТЕХНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА: Договорено је да Милан Радојчић и Александар Стојановић добију приступ техничко административном делу сајта са пуним привилегијама. Овим проширијемо део тима везан за техничке ствари како би растеретили Владу Тешића (који је до сад био једини носиоц техничких промена) и како би убрзали развој сајта.

6)    ОРГАНИЗАЦИЈА: Ђорђе је указао на пропуст у раније дефинисаној организацији уредничког тима.

СТАРИ ТЕКСТ: Главног уредника именује најстарији по чину свештеник Црквене општине Уб.

НОВИ ТЕКСТ: Главног уредника именује старешина Цркве Уб.

У складу са правилима о постављању тимских процедура

http://www.crkvaub.rs/uputstvaistandardi/item/132-timski-duh-procedura-za-postavljanje-procedura

променићемо организациону структуру и објавити је као предлог. На следећем састанку би требали да дискутујемо о овоме као и о комплетној организацији коју треба усвојити. Молим вас прочитејте:

http://www.crkvaub.rs/predlozi/item/1428-organizacija-urednickog-odbora-internet-izdavastva-hrama-hrista-spasitelja-crkva-ub

 

7)    ОРГАНИЗАЦИЈА: Правилник понашања посетилаца такође је објављен у ПРЕДЛОЗИМА још раније.

http://www.crkvaub.rs/predlozi/item/1406-pravilnik-za-posetioce-internet-prezentacije-i-fejsbuk-strane-crkve-ub

На овом састанку ова верзија је усвојена и биће објављена као посебна страна под називом ПРАВИЛНИК ЗА ПОСЕТИОЦЕ у менију О НАМА.

8)    ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА: Оливера најавила текст о моштима светог Николе у рубрици.

9)    ЖИТИЈА СВЕТИХ: Пошто нисмо пронашли техничко решење за житија, и у идућој години, ручно ће се модификовати датуми на већ куцаним текстовима.

10)ОРГАНИЗАЦИЈА: Духовна провера текстова и коментара слаће се оцу Милану и оцу Цанету на емаил. Ко од њих буде први одговорио, слаће одговор и пошаљиоцу и другом свештенику како се исти текст не би два пута проверавао. Емаилови су:

 o.milan@crkvaub.rs

protacane@gmail.com

11)ФБ – Новом члану тима, Марији Тешић, биће обезбеђен администраторски приступ ФБ страни Цркве Уб, како би у договору са Милицом Лукић поспешила објаве на фејсбуку. Битно је само да се не понављамо и да објаве буду у току целог дана што равномерније распоређене. Марија ће добити приступ и сајту, а Душан ће јој то омогућити и показати у току идуће недеље. Усвојен је и Маријин предлог да се Миле Петровић такоће прикључи тиму, па ће својеврсна обука за приступ сајту бити заједно организована.

 

12)ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО и ВЕСТИ ИЗ ЦРКВНЕ ОПШТИНЕ:

Пристигло је још неколико идеја за раније објављен предлог

http://www.crkvaub.rs/predlozi/item/1375-vesti-iz-crkvene-opstine

На истом месту је сад уписано још неколико идеја, па вас молим да још једном све прочитате и да на следећем састанку закључимо дискусију о овим идејама. На овом састанку је одбијена идеја Душана да се као вести из црквених општина понекад објаве и статистички подаци о становништву.

 

13)МЕНИ: Представљен је део новог менија, где би се сливале сви чланци из неколико рубрика које се баве објављивањима духовних поука и текстова. Погледајте за сада само нама видљиву рубрику ЧИТАЊЕ ЗА ДАНАС:

 http://www.crkvaub.rs/citanje_za_danas

 

 

ДОБРОДОШАО ЈЕ БИЛО КАКАВ ПРЕДЛОГ И СУГЕСТИЈА НА НАПИСАНИ ИЗВЕШТАЈ.

Извештај написао: 

Душан Петровић