Записник са 025 састанка Уредничког одбора

Записник двадесетпетог састанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана
13.02.2014. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, у четвртак, 27.02.2014. у 19:00 часова, на истом месту.

 

Присуствовали комплетном састанку: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Златко Перић, Милица Луикић, Александар Стојановић, Милан Радојчић, Александар Мандарић, Растко Алимпијевић, Оливера Обрадовић, Живана Баратовић, Ђорђе Сандић, Станиша Ђокић, Марија Тешић

 

1)        УРЕДНИЧКИ ТИМ: Састанак почео молитвом ОЧЕ НАШ. Према договору од прошли пут, сваки састанак уредничког тима почињаће молитвом, јер без благослова нема ни правог успеха. Од кад сајт постоји и одржавају се састанци, овај састанак је био најпосћенији.

 

 

 

2)        УРЕДНИЧКИ ТИМ: Припрема се мисија и визија тима који треба да буду видљиви на посебном месту сајта (као нова подрубрика рубрика – УРЕДНИЧКИ ТИМ у оквиру рубрике О НАМА). Уз мисију и визију објављиваће се и фотографије тима које су делом већ спремне. На састанку смо причали и о називу нашег тима. Остало је да сви уредници размисле па да на следећем састанку изгласамо назив за наш тим.

 

 

 

3)        УРЕДНИЧКИ ТИМ: Договорен обилазак манастира Лелић и Пустиња. Датум је једна субота са почетком пролећа и пролепшања времена. Идеја Мандарића да се са времена на време тим окупи у некој ходочасној тури позитивно је подржана од свих уредника. Јачање нашег тима и стварање богомољачке заједнице окупљене око сајта и ширења наше вере су практично наши циљеви који се овим ходочашћима реализују и јачају.

 

 

 

4)        МАРКЕТИНГ: Прилог на убској телевизији СИТИ, имао је грешака. Као и претходних пута, прилог је урађен и монтиран без консултације са нама. Објаве у локални новинама (Глас Тамнаве) такође нису биле адекватне по оцени професора Милана. Прескочио се и комплетни извештај о Бадњој вечери. Као што сви знамо, медији су независни и ми на њих можемо утицати разговором, предлозима, објашњавањем наших циљева и приоритета. Душан је преузео на себе да на овај начин комуницира са медијима кад год је у прилици и кад год има нешто битно за нас да се реализује.

 

 

 

5)        ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ: Сајт нам је пребачен код новог провајдера. Ово се практично десило по аутоматизму јер је провајдер БеотелНЕТ купио ВЕРАТ код кога смо били. Поред промене провајдера, купили смо и већи пакет у којем нам је сајт смештен. Све око одржавања сајта (домен и хостинг) уплаћено је до марта 2015.године. Физички, ове фирме се још увек нису спојиле, али се на томе ради, па се због свега изнетог очекују и побољшања у раду нашег сајта. Нама остаје да пратимо да ли се заиста ствари поправљају.

 

 

 

6)        ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ: Душан поновио молбу уредницима да прегледају своје текстове у уредничким рубрикама „У ПРИПРЕМИ“ и „ТЕСТИРАЈТЕ“. Рубрике су препуне и један број текстова одавно стоји не довршен. Сваки уредник треба да прегледа своје текстове и да оне чланке које не планира да објави, пребаци у рубрику ЗА БРИСАЊЕ, како би били трајно уклоњени са сајта. Ове заједничке припремне рубрике када су препуне, отежавају рад свима.   

 

 

 

7)        ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО: Душан је урадио статистике објављивања чланака по црквеним општинама. Од деветнаест црквених општина само је 13 објавило било шта за годину дана. Од тога је само пет црквених оштина објавило више од 3 чланка. Списак достављен проти Митру да поприча са свештеницима на будућем састанку намесништва.

 

 

 

8)        ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО: За покретање Намесништва на сајту Душан је са Златком форумулисао и доставио свим досадашњим дописницима списак идеја и примера шта би све могло да буде вест и информација из једне црквене општине. Реакције на идеје су код неких позитивне а код неких дописника неутралне. Резултата за сад нема.

 

 

 

9)        ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО: После свих презентација, комуникација и личних контакта, очигледно је да намесништво јако тешко иде напред у смислу ширења информација. Самим тим и резултати оних мало објављених вести су јако слаби. Ђорђе је предложио да се направи шаблон који ће бити достављен дописницима и свештеницима. По том шаблону достављаће нам се неке од основних информација из црквених општина. Овај шаблон је нешто као ЛИЧНА КАРТА саме цркве или манастира. Душан је преузео на себе да састави овај шаблон и презентује га тиму. Уз Ђолетову идеју придодаје се и идеја да се дописницима једном месечно тражи нека вест конкретног типа. На пример, послали би дописницима емаил да у наредних месец дана сликају и опишу последње радове на цркви или манастиру. Следећег месеца од истих дописника тражимо пар слика црквене порте са првим знацима пролећа ... И тако из месеца у месец подсећамо их на достављене им идеје.

 

 

 

10)     ЛИЧНА КАРТА ЦРКВЕ: Као и за све остало, црква Уб треба да буде пример намесништву. Тако да све информације које будемо тражили од намесништва, треба да буду конципиране и сређене и за нашу цркву. Живана је већ радила на СИМБОЛИЦИ НАШЕ ЦРКВЕ. Текстови о Милици Крушевачкој и о лустеру већ постоје и добрим делом могу бити део личне карте наше цркве. Овакви текстови добро осликавају специфичности и јединствености неке цркве или манастира.

 

 

 

11)     КЊИГА УТИСАКА: Нова рубрика КЊИГА УТИСАКА као део рубрике О НАМА се покреће и одговорност за њено функционисање у нашој цркви преузео је Мандарић. Идеја је да се позитивна енергија, идеје и критике које нам остављају наши посетиоци у књизи утисака у Храму или нам пишу на фејсбуку и/или сајту обједине на једном месту и представе свим посетиоцима. Објаве из књиге у храму треба да прати фотографија оригиналног рукописа и прекуцан текст самог рукописа у чланку. Фотографија је због веродостојности а прекуцан текст због читљивости, аутоматског превода и због претраживача.

 

 

 

12)     ДУХОВНО ПРЕДАВАЊЕ: Мандарић објавио чланак са духовног предавања Доситеја Хиландарског. Душан треба да прибави и обради видео са целог предавања, али се чека Џаги из телевизије Сити Уб. Видео треба да буде подељен у два дела – један део су сама предавања, а други део су питања и одговори.

 

 

 

13)     ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА: Слика духовника који одговара на питања и чија слика прати чланак са питањем и одговором није прихваћена. Уместо тога, уз питања и одговоре објављиваћемо друге фотографије (цркве, манастире). Мотиви на тим фотографијама не морају да прате сам садржај чланка. Отац Доситеј обећао нам је помоћ око ове рубрике!!!

 

 

 

14)     ВЕРОНАУКА: Златомир питао да добије приступ рубрици ВЕРОНАУКА. На састанку је договорено да му се то дозволи.

 

 

 

15)     ВЕРОНАУКА: У сусрет недељи Блудног Сина, деца у нашим школама су урадила а Растрко припремио низ фотографија и текстова. Договорено је да се више пута у току недеље објави на фејсбуку овај чланак уз различите најаве.

 

 

 

16)     ВЕРОНАУКА: Састанак вероучитеља нашег намесништва треба одржати. Поред осталих тема, за наш сајт је битна комуникација и промоција сајта а посебно чланака које се објављују у рубрици Веронаука. Вероучитељима треба саопштити на састанку да сваки од чланака у Веронауци треба да буде поменут на њиховим будућим часовима, а уредник се обавезује да порукама (СМС или емаил) јави вероучитељима када је нешто ново објављено. Значи, чим се објави чланак, уредник Растко обавештава све вероучитеље да је изашао нови чланак. Вероучитељи затим погледају чланак на сајту и на наредним часовима га помену. Требало би похвалити децу и радове, позвати своје ученике да у будуће учествују у креирању радова и да редовно посећују сајт. Било би одлично када би се прочитала имена, разред и школа ученика чији су радови објављени и када би се прочитали њихови радови а фотографије штампале и тако презентовале по учионицама.

 

 

 

17)     ВЕРОНАУКА: Златко је предложио да се награде 3 ученика 8 разреда у Јабучју. Као награда да им се да НОВИ ЗАВЕТ. Награђивање ученика је одлична идеја али мора бити систематски организована према заслузи. Сви ученици који су имали објављене радове, за УСКРС би требало да добију нешто од наше цркве!

 

           

 

  ДОБРОДОШАО ЈЕ БИЛО КАКАВ ПРЕДЛОГ И СУГЕСТИЈА НА НАПИСАНИ ИЗВЕШТАЈ.

 

 

 

Извештај написао: 

 

 Душан Петровић