АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СЛАВА ХРАМА У ГОЛОЈ ГЛАВИ

22/09. априла 2014. Лета Господњег, на Васкршњи уторак, црква у Голој Глави, која припада памбуковичкој црквеној општини – архијерејско намесништво тамнавско, прославила је своју храмовну славу.

Духовна радост  овог васкршњег дана била је неизрецива, јер је Светим евхаристијским сабрањем, началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

        Владици Милутину у приносу Свете жртве саслуживали су архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић, ђакони о. Саша Максимовић и о. Дарко Ђурђевић са још шест свештеника. 

       „Гола Глава је можда мало место по броју становника, али је велико што поседује овако лепу цркву.   На данашњи дан, најсветији дан Васкрсења Господа нашега Исуса Христа све се испунило. Радујмо се свему што је Господ дивно створио. Смрт је побеђена, али ми, без обзира, морамо бити спремни за излазак пред Господа. Највеће богатство које материјално можемо поседовати јесте Свето Писмо, јер је оно Господ Исус Христос. Свака кућа треба да га има, јер читајући га, срећа и Божји благослов неће нас заобићи. Како је диван и моћан Човекољубиви Господ. Христос непрестано нам поручује да се не бојимо јер је он победио свет. Он је наш најбољи васпитач, Он не грди, него саветује, каже човеку: небој се, устани! Он је Светлост, без Њега је мрак. Без Светог Писма је тама у којој ћемо залутати у овом, у свему посрнулом, свету. Непрестано размишљајте о Богу како је све премудро створио. Створио нас је за Царство непролазно, а не за мржњу и похлепу и безбожништво тражећи да видимо Бога, да видимо Творца милијарде сунаца!? Какве дрскости! Па довољно је да погледамо другог човека и видећемо Бога...“ – део је из надахнуте проповеди Преосвећеног владике Милутина изговерене на Светој Литургији.

       Након  Свете службе, литије око храма, освећења славског жита и ломљења славског колача, Владика је у порти освештао темеље на којима ће бити саграђен  црквени дом, место где ће се верни народ по завршеним службама окупљати и утврђивати у речи Господњој.

       Трудом и пожртвованошћу оца Тихомира Лукића, овдашњег пароха, припремљена је богата трпеза љубави.

 

Александар Мандарић, вероучитељ 

Галерија слика