БАДЊЕ ВЕЧЕ У ПОРТИ ХРАМА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

 

ПАЉЕЊУ БАДЊАКА ПРИСУСТВОВАО ЈЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ВЕРНИКА. Бадњак је у поподневним сатима постављен испред платоа црквено парохијског дома у Лајковцу. На самом платоу постављена је импровизована кућица која симболично представља пећину у којој је рођен Богомладенац Исус.

 

Иако је време било хладно, то није сметало великом броју верника да у порти лајковачког Храма Светог Димитрија присуствује традиционалном обичају паљења бадњака.

Пре церемоније паљења бадњака у цркви је служен акатист са почетком у 16 часова, чиме је свечано најављен долазак Божића, а протојереј ставрофор и старешина цркве отац Томислав Матић извршио је  освећење воде којом је освећен бадњак и поручио је том приликом да је бадњак симбол великог празника рођења Богомладенца Исуса Христа.

Међу присутним верним народом био је присутан председник Општине Лајковац господин Живорад Бојичић који је, дајући изјаву за телевизију, пожелео својим суграђанима, браћи и сестрама у Христу Богу мир, љубав, слогу и сваки напредак.

Паљењу бадњака присуствовао је велики број верника, младих, родитеља са децом која су улазила у ,,пећину“ рођења Богомладенца и добијала одговарајуће поклоне што је увећало радост деце. Верници су откидали гранчице са бадњака, пре него што потпуно изгори.

У црквеној порти, протојереј ставрофор Томислав Матић, позвао је верни народ на окрепљење чајем, куваним вином и ракијом.

Текст, вероучитељ

Златко Перић

Галерија слика