БАДЊЕ ВЕЧЕ У ПОРТИ ЛАЈКОВАЧКОГ ХРАМА

У суботу уочи Рођења Богомладенца Господа и Спаса нашега Исуса Христа 2017. године, у порти храма Св. Димитрија у Лајковцу пре 16 часова када је почела вечерња служба, почео се окупљати верни народ који је из минута у минут пристизао у све већем броју. Службу су вршили протојереј ставрофор и старешина цркве у Лајковцу отац Томислав Матић, отац Томислав Цветиновић и отац Милан Васиљевић.

 

    Неуобичајено топло време допринело је да се верни народ окупио у великом броју како у самој цркви тако и дворишту порте. По завршеној служби извршено је миропомазање верника а после тога су свештеници лајковачког храма на тераси црквено парохијског дома проузносили молитве за освећење Бадњака. Испред цркве са северне стране постављена је ,,пећина“ Христова која је била украшена иконама, украсима и сликама.

    Видљиво весела и раздрагана деца у присуству својих родитеља, у великом броју су пролазила кроз пећину која симболизује место рођења Богомладенца Христа. На изласку из пећине деци су дељени слаткиши које су им уручивали чланови црквеног одбора. По завршеном освећењу и паљења Бадњака, председник Општине Лајковац господин Андрија Живковић дао је интервју екипи новинара локалних медија, поводом прославе Бадње вечери и предстојећег празника Рождества Христовог.

    Иако је време за ово доба године било топло, ипак је добродошла кувана ракија, вино и чај припремљених од стране чланова црквеног одбора. Радост Бадње вечери украсио је и ватромет изнад крова црквеног парохијског дома. Окупљени народ је уз топло окрепљење, разговор и духовну музику која је допирала са разгласа остала у дворишту порте до касних вечерњих сати, отишавши својим домовима, да би ујутро у о5. часова присуствовали Светој Литургији посвећену Рођењу Господа Исуса Христа  Божићу.

    Захваљујемо се фотографу, брату у Христу Богу, Мештеровић Живомиру из Лајковца који је и овог пута несебично уступио фото материјал за објављивање овог чланка.


Текст
Перић Златко

 

Галерија слика