БАДЊИ ДАН У МАНАСТИРУ БОГОВАЂА

 

БАДЊИ ДАН. На Бадње јутро монах Дамјан који сада има 81 годину,  као и свих претходних година донео је из манастирске шуме бадњак, док је сестринство у међувремену наложило ватру и припремило трпезу за Божић. Монах Дамјан  на рамену је донео бадњак у  манастир.

 

Када се се бадњак донесе у манастир, усправи се уз конак, поред улазних врата где стоји до увече. У храму Светог Георгија манастира Боговађе, ујутро су вршени царски часови 3,6 и 9 а у наставку служена је литургија Светог Василија Великог. Свету Литургију служио је отац Зоран Миликић са игуманијом мати Агнијом са сестринством, у манастирској капели.

Бадње вече

Увече, уочи Божића, бадњак се пресеца и заједно са сламом уноси у трпезарију. Чину уношења и касније ложењу бадњака, учествовао је и отац Милан Васиљевић претходни свештеник у манастиру.

Бадњак символички представља оно дрво које су пастири донели и које је праведни Јосиф заложио у хладној пећини када се родио Богомладенац Исус Христос. Бадњак наговештава и дрво Крста Христовог.

На Бадње вече, вечерњу службу служио је отац Зоран Миликић са сестринством манастира. После вечерње службе отац Зоран извршио је благосиљање и кађење манастирских просторија, остављајући помало жита и сламе у сваку манастирску келију и у све просторије манастирске економије.

Златко Перић, вероучитељ

Галерија слика