БОГОЈАВЉЕЊЕ У МАНАСТИРУ БОГОВАЂА ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 2014

ПОЧЕТАК СВЕТА ВОДА, ПОЧЕТАК ЈЕВАНЂЕЉА ЈОРДАН. Када Господ Исус Христос беше навршио тридесет година Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам почетак ознаменова крштењем на Јордану.

 

При крштењу Господа у води, објавила се свету она тајна, која се у Ст. Завету наговештава, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио  чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.    Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину, Син се крстио у води, а  Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

             Празник Богојављења (грчки: Теофанија), назива се још и Просвећењем. Догађај на Јордану  нас просвећује, показујући нам Бога као Тројицу, једнобитну и неразделну; свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина, и силом Духа Светога. “- св.Владика Николај Велимировић

  После Свете Службе, којом је началствовао свештеник, јереј Зоран Миликић, обављено је Велико освећење богојављенске водице уз присуство Мати Игуманије Агније са сестринством, као и бројних верника, који су понели  водицу у своје домове као Благослов Свете Тројице – Оца и Сина и Светога Духа, а на духовно и телесно здравље и спасење.

 

 Мати Агнија са сестринством

 Припремио: Златко Перић

Галерија слика