БОЖИЋ У БОГОВАЂИ

ПОМИРИМО СЕ СА БОГОМ И МЕЂУСОБНО И БУДИМО ДЕЦА БОЖЈА И НАРОД БОЖЈИ

Ове године уочи Божића, на Бадњи дан у освит самог хладног јутра, у манастиру Боговађа, као и свих претходних година, монах Дамјан донео је на свом остарелом али још увек снажном рамену, бадњак у манастир.

 

Када се бадњак донесе у манастир, усправи се уз конак, поред улазних врата где стоји до увече. У храму Светог Георгија манастира Боговађе, ујутро су вршени царски часови 3, 6 и 9. а у наставку служена је литургија Светог Василија Великог. Свету Литургију служио је отац Зоран Миликић са игуманијом мати Агнијом и са сестринством, у манастирској капели.

Бадње вече

Увече, уочи Божића, бадњак се пресеца и заједно са сламом уноси у трпезарију. Бадњак символички представља оно дрво које су пастири донели и које је праведни Јосиф заложио у хладној пећини када се родио Богомладенац Исус Христос. Бадњак наговештава и дрво Крста Христовог.

На Бадње вече, вечерњу службу служио је отац Зоран Миликић са сестринством манастира. После вечерње службе отац Зоран извршио је благосиљање и кађење манастирских просторија, остављајући помало жита и сламе у сваку манастирску келију и у све просторије манастирске економије.

Божић

На сам дан Рождества Христовог, у манастиру је у 04 сата ујутро почело Божићно јутрење, а у наставку је служена Литургија Светог Јована Златоустог. Литургију је служио отац Зоран Миликић са игуманијом манастира мати Агнијом и сестринством манастира у обновљеном али још недовршеном простору капеле у здању старог манастирског конака. У току богослужења отац Зоран је прочитао Божићну Посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, која почиње стиховима из (Пс 96,2–3);

Певајте Господу, благосиљајте име Његово,

Јављајте из дана у дан спасење Његово!

Казујте по народима славу Његову,

По свим племенима чудеса Његова!

.

.

.

Рођење Господа Исуса Христа јесте историјски догађај који је истовремено обрадовао и небо и земљу, али и многе у Израиљу и Римској империји узнемирио. Анђели ипастири славе га у Витлејему; мудраци са Истока, пратећи звезду водиљу, путују ка Јерусалиму,а Ирод и сав Јерусалим уплашише се када чуше од мудраца питање: „Где је цар јудејски који се роди?“ (Мт 2,2). Земља и небо обрадоваше се Спаситељу своме, а Ирод и сав Јерусалим уплашише се праведног Судије свог. Бог Реч (Логос) – Друго Лице Пресвете Тројице, предвечни Син Божјиоваплоћује се и рађа у времену као Богочовек Исус Христос како би спасао човека, сликуСвоју! То је суштина и смисао овог историјског догађаја и празника. Али, он у себи носи иј едну другу поруку, поруку која се односи на човека, односно поруку о величини, узвишености и назначењу човека, поруку о томе због чега се, ево, Сам Бог смирава рађајући се у пећини витлејемској. Са друге стране, овај празник нам сведочи о безграничној љубави Божјој према човеку и свету. Бог, браћо и сестре и драга децо духовна, никада не оставља и не одбацује човека, икону Своју, нити овај свет, који је премудро створио, оставља безмилости и доброте Своје. Увек га држи на длану Своме јер је Сведржитељ, обнавља га и спасава јер је Спаситељ. То је највећа и најузвишенија порука, не само ово гбожићњег празника него и сви спасоносних празника Господњих...

У овој празничној радости поздрављамо све вас, нашу духовну децу и светосавску браћу и сестре широм света, у отаџбини и расејању. Поздрављамо вас и позивамо вас: помиримо се са Богом и међусобно и будимо деца Божја и народ Божји! Развијмо и покажимо добру вољу међусобно и према свим људима око нас! Кроз ту добру вољу међу људима будимо светлост свету и со земљи! Живимо свето и честито и испунимо завет отаца којим су нас заветовали за Царство небеско!..

 Након службе, отац Зоран, честитао је верницима Божић уз поздрав: ,,Мир Божји – Христос се роди“.

После читања Божићне посланице, присутни хришћани су се у већем броју причестили Пречистим светим даровима. Света Литургија завршена је око 08 сати.

Радосним и древним божићним поздравом: „Мир Божији - Христос се роди! Ваистину се роди!“ верници су наставили са прослављањем празника у кругу породице, сведочећи речи Божићне беседе Светог Григорија Богослова од пре 17. векова:

 Христос се рађа – прослављајте! Христос с небеса -  сусрећите!  Христос на земљи – узвисите се!

 

 Златко Перић

Галерија слика