ХРАМОВНА СЛАВА ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

ПРАЗНИК УСПЕЊА - УСНУЋА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ПРАЗНУЈЕ СЕ ОД 4. ВЕКА. Црква у Вукони је 28-ог августа радосно прославила храмовну славу Успење пресвете Богородице. Празник Успењa– Уснућa Пресвете Богородице празнује се од IV века, у склопу колективног празника Сабора Пресвете Богородице да би као самостални празник почео да се прославља у Јерусалиму током VI века.

 

Смисао овог великог празника отац Александар Шмеман описује овако:

Сагледавајући светлост те смрти и стојећи у светлости крај Њеног самртног одра почињемо да схватамо да смрти више нема, да је и умирање човека постало чин живота и човеков улазак у истински живот, у живот који бесмртно живује. Христос среће на светлим дверима умирања Ону која Му је предала сав свој живот, која Га је волела до краја: и, гле, смрт постаје радосни сусрет! И, гле, живот надвладава смрт! ... И зато страха нема у бесмртном уснућу Дјеве Марије. Смрт је овде побеђена изнутра, ослобођена од свега онога што је преиспуњава ужасом и безнађем. Смрт је постала ’зора тајанственога дана’.“

Свету литургију је служио парох врељански протојереј Небојша Миливојевић, уз саслужење пароха туларског протонамесника Зорана Лазаревића. Након  литургије, обављена је литија око храма, а потом је у храму  уследило  резање славског колача. Трпезу љубави су заједнички припремили бројни парохијани којима се старешина храма протојереј о. Душан Бабић захвалио  пригодном беседом.

Дописник Црквене општине Вукона

Мирослав Ранисављевић

Припремио, Златко Перић

Галерија слика