МАЛА ГОСПОЈИНА - СЛАВА ХРАМА У НОВАЦИМА

 Највећи дар Пресветој Богородици јесте принос нас самих учествовањем на Светој литургији и Благодарењу Сину њеном Господу Исусу Христу

Рођење Пресвете Богородице, матере Господа Нашега Исуса Христа и матере свих народа и покољења, веома свечано и саборно прослављено је у новачком храму.

Свету Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин.

          "Данас славимо рођендан Мајке Божје. Обичај је да се за рођендан неки дар донесе. Донели смо јој себе, молећи се да нас молитвама заступа код Сина Божјег. Данас је свет другачији, немамо више ни сунца, ни кише као некада. Природа је збуњена. Господ Христос нас у Светом писму упозорава на недаће које ће доћи пре Страшнога суда у чијем часу ће се све преобразити, нестаће смрти и вечни живот ће наступити. Мати Божјој наша молитва је дар јер њој од нас људи ништа не треба. Она је узвишена као мајка Сина Божјег и седи са десне стране престола Му. Њу треба да молимо да сачува децу, највећи дар наш, од искушења и пошасти овог света. Да нам деца буду добра, кротка и да се Господу моле како је она то чинила" - из литургијске је пастирске поуке  Владике Милутина.

       У Новацима и парохији новачкој народ је скроман и благочестив, који настоји да очува своју прелепу богомољу и духовно се уздиже. Подигнут је заветни литијски крст у Трлићу, реновиран торањ, један од највиших у Епархији и парохијски дом Госпојинског храма у Новацима, а организују се и прославе Бадње вечери, молебани за ученике и друга духовна сабрања. Нарочиту радост вернима приредио је Владики Милутин, који је Лета Господњег 2014. началствовао литургијским сабрањем на храмовну славу цркве у Новацима. Занимљивост је да су Владици саслуживали, између осталих, и пет свештеника који су некада служили у овој светињи.

      На предлог архијерејског намесника тамнавског крстоносног проте Митра Миловановића, Епископ ваљевски Г. Милутин одликовао је звањем протонамесника пароха новачког Срђана Филиповића. За труд, несебичну помоћ и на делу исказану љубав према Епархији ваљевској и Српској Православној Цркви, Архипастирске грамате додељене су браћи Животи и Живојину Јовановићу, браћи Милану и Милојици Близањац, Николи Тодоровићу, Живојину Костићу, Зорану Костићу и Николи Петровићу из Трлића.

        Празничну свечаност у Новацима улепшали су ученици Основне школе „Милан Муњас“ и Музичке школе „Петар Стојановић“ из Уба, извевши сплет народних игара и композиција.

       "Данашњи празник представља крај лета и почетак јесени. Малу Госпојину Ава Јустин звао је „малим Божићем“ јер се управо тог дана родила Света Дјева. Била је пореклом царског и свештеничког рода, чиме је наговештена мисија њеног и Божјег сина, беседио је за трпезом љубави прота Митар Миловановић. Он је упутио речи благодарја Владики Милутину и срдачне честитке протонамеснику Срђану Филиповићу, младом свештенику чије трудољубље унапређује црквени живот у овом делу тамнавског намесништва, цитирирајући речи српског народног песника: "Све је добро и честито било и миломе Богу приступачно!"

       Овогодишњи домаћини црквене славе били су сви парохијани. За наредну годину, та част припала је овогодишњим добитницима Архипастирских грамата браћи Јовановић и Близањац из Трлића.

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика