MAНАСТИРСКА СЛАВА СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ У БОГОВАЂИ

На празник Светог Великомученика и Победоносца Георгија, света обитељ предвођена мати игуманијом Агнијом са мноштвом верног народа прославила је славу и заштитника манастирске цркве у  Боговађи.

Великом бденију уочи празника присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

 Свети   Великомученик  Георгије(тј.св.Ђорђе), био је римски војник пореклом из Мале Азије.

Према предању  рођен је 275/280. Године у малоазијској области Кападокији, у богатој и угледној хришћанској породици.Отац му је био официр. Још док је био дете, његов отац је страдао за Христа, те се након тога мали Ђорђе преселио са мајком у Палестину, где је добио достојно образовање. Као таквог, узели су га у војску где се истакао бројним заслугама. Лично, цар Диоклецијан га је произвео  у чин војводе.

За време цара Диоклецијана организован је највећи прогон Хришћана 303.године. Видевши то, св.Георгије подели сва своја блага сиромашнима и ослободи своје робове.

Једном приликом је одважно изашао пред цара и исповедио да је и сам Хришћанин.  Цар нареди да га затворе у тамницу где су га војници бацили на земљу и на груди му ставили тешки камен. Очекивали су да се св. Георгије одрекне своје вере, али се то није десило ни после још већих мука на које су га стављали и које је уз Божју помоћ преживео.  Цар је   најзад издао наређење да му се одруби глава, те би посечен 23 априла (тј.6.маја) 303.године.

Према завештању тело св. Георгија је пренето у Лидију, а на његовом гробу је подигнута Црква.

Забележена су многа чуда која су се догодила на гробу св.Георгија. У 5. веку је св. Георгије проглашен за Светитеља.

Храмовну  Славу  нашег манастира, св.Георгије  прославили смо  уз бројно свештенство Епархије Ваљевске, као и мноштво верног народа који су присуствовали Литургији.

Ове године је истог дана прослављен и Источни Петак (Живоносни Источник) и освећ новоподигнути источник - чесма у порти манастира.

Почетком 15. века, Манојло Филес је саставио бројне епиграме у част исцелења у Богородичином Светилишту. Од тог времена, грчки а касније и руски Цветни Триоди, бележе да  се празник Богородице Живопријемног Источника прославља на Источни Петак, тј. Петак  Светле Недеље (Источник се односи на Извор).

Овај празник је посвећен „Пресветој Владичици Богородици – Живописном Источнику“.

 

Mати Агнија са сестринством манастира Боговађа, л.Г. 2016.

Галерија слика