МИТРОВДАН 2015. У ЦРКВИ У ВУКОНИ

На Митровдан је одржана Света Литургија  у цркви у Вукони. Након Литургије су  освећена славска жита за преко 100 домаћина из села Кожуар који славе Светог Димитрија као свог заштитника.

Дивно сунчано недељно  јутро наговестило је свечан дан за бројне парохијане који славе Светог Димитрија. Преко 100 породица у селу Кожуар слави овог светитеља као свог заштитника. Величанствен је призор видети три велика стола у цркви препуна славског жита и радост на лицима верних парохијана, претежно омладине, који су присуствовали Литургији. Не зна се које жито је од којег лепше украшено шареним бомбонама, орасима, сувим и свежим грожђем. Овакав призор и испуњена црква су свакако допринели  да отац Предраг Велимировић надахнуто беседи о Светом Димитрију и вери хришћанској. Истакао је да треба следити пример Светог Димитрија који је своје велико имање разделио сиромашнима и одрекао се овоземаљског богаства.  Као Војвода Солунски одбио је да истребљује хришћане. Због тога је затворен у тамницу  и пострадао је за веру хришћанску  са молитвом на уснама. За  све што радимо треба да затражимо помоћ и  благослов од  Бога. Наше је да жито посејемо, али на кишу и сушу не можемо да утичемо. Зато треба да се у цркви помолимо да нам Бог помогне да посејано жито и пожањемо како би и наредне године били препуни столови славског жита. После Литургије подељена је просфора, а потом су се парохијани упутили својим кућама да са гостима прославе овај свечани дан.

Ово је редак пример да оволики број домаћина у једној сеоској парохији слави исту славу. Користимо прилику да позовемо све оне који овај текст буду прочитали да нам јаве ако знају за неки сличан пример.

 

Уредник тамнавског намесништва

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика