МИТРОВДАН У ЛАЈКОВЦУ

Литургијским сабрањем у понедељак 8.новембра Храм Светог Великомученика Димитрија у Лајковцу је прославио своју славу.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Алимпијевића протонамесника Милана Васиљевића и ђакона Стефана Радовановића.
У својој беседи отац Стојадин Павловић је честитао верницима празник приближивши им личност светог Димитрија:
„Ево дана благодарности наше, дана храмовне славе, а самим тим и славе свих парохија и свих парохијана и оних који долазе у овај храм. У данашњем Јеванђељу смо чули да је Господ дао савете својим ученицима како да проповедају реч Његову. Указао им је на опасности, недаће и све оно што ће их у животу задесити. Као најбољи пример из свега тога издваја се и свети Димитрије. Знали су преци ваши зашто баш посветити храм светом Димитрију. Знали су зашто баш њега изабрати из реда светитеља и толико празника у току године. Он је по задатку царевом требало да прогони хришћане али је окренуо послушност ка Богу, начином живота и својом проповеди он је прогнао незнабоштво из града Солуна. Са тим задатком се свети Димитрије уселио овде у Лајковац, и добио своју Божју кућу. Добио је задатак да од погрешних учења и делатности чисти овај град и овај крај.
Браћо и сестре, вас је Господ удостојио да јутрос дођете у овај свети храм. Ви сте продужена рука нашег епископа Исихија са чијим благословом ми данас овде и служимо свету Литургију. Проповедајте данас Христа онако како су га проповедали свети Димитрије и сви они који су били уз њега.”
По освећењу славског жита и резања колача старешина лајковачког храма протојереј–ставрофор Томислав Цветиновић се захвалио верном народу, Општини Лајковац и свима који помажу овај храм.
Потом је уследила трпеза љубави и културно-уметнички програм у извођењу ученика средње школе из Лајковца.

Вероучитељ:
Никола Николић

Објаву припремио:МирославРанисављевић

Погледајте и: