МИТРОВДАНСКА СВЕЧАНОСТ У ЛАЈКОВЦУ

СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ ДА НАМ БУДЕ ПУТОКАЗ И ПРИМЕР ЗА ПОБОЖАН И ИСПРАВАН НАЧИН ЖИВЉЕЊА ПО БОГУ. Црква у Лајковцу прославила је своју храмовну славу - Светог Димитрија Солунског.

 

Овог благословеног дана старешина лајковачке цркве протојереј-ставрофор Томислав Матић, са свештенством и верним народом дочекао је архијерејског намесника тамнавског, крстоносног и високопречасног протојереја-ставрофора Митра Миловановића. Светом Литургијом началствовао је прота Митар Миловановић, уз саслуживање свештенства тамнавског намесништва.и ђакона ваљевске цркве.  У литургијској свечаности учествовали су председник Општине Лајковац Живорад Бојичић, књижевник Радован Бели–Марковић и мноштво верног народа Лајковца.

У својој богонадахнутој беседи, намесник тамнавски прота Митар Милованоивћ подсетио је верни народ на жртву младог великомученика Димитрија Солунског за Христа Бога и на важност хришћанског васпитања. У граду Солуну нема посећеније цркве од цркве посвећене Светом  Димитрију. Његова вера, његов живот, начин живота, хришћанска мисија коју је својим животом учинио и прокрчио, треба да буде путоказ и показатељ свим хришћанским народима данас, сваком хришћанину посебно  и данас јер и сада се Свети великомученик Димитрије налази пред Престолом Творца на Небесима, пред Оним пред којим се целога живота  молио за сав народ хришћански, део је из беседе проте Митра.

Високопречасни прота Митар у својој беседи честитао је  храмовну славу, свештенству овога храма, црквеном одбору, и свима  који живе и раде у Лајковцу. ,,Ово је свима велики и свечан и Богом благословен дан“ нагласио је прота. Такође пренео је  и поздраве и благослов Његовог Преосвештенства епископа Ваљевског господина Милутина, народу Лајковца, председнику општине Лајковца, свештеницима и свима који живие и раде у Лајковцу.

Обављена је и литија око храма, а по завршеном литургијском сабрању, старешина Цркве у Лајковцу протојереј-ставрофор Тома Матић позвао је све присутне госте и верни народ да узму учешће у свечаној трпези љубави у сали црквено – парохијског дома.

Приредио, Златко Перић

Галерија слика