ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ ЗА СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈУ, СЛАВЕ И ЗАШТИТНИКА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ИЗ ЛАЈКОВЦА

 

ДУХОВНА ТРИБИНА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ, АРХИЈЕРЕЈУ БОГА ЖИВОГА. Православна народна Хришћанска заједница при храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу, прославу свог заштитника Светог пророка Јеремију, започела је празничним бденијем у понедељак 13. маја у 18 часова.

    Празнично бденије служио је протојереј – ставрофор Драган Алимпијевић из Уба уз саслужење свештенства јабучког, степањског, лајковачког и вероучитеља који су појали за певницом.

     После завршеног бденија, свештенство и верни народ сабрали су се у парохијском дому у којем је требало да се одржи духовна трибина о Светом Нектарију егинском архијереју Бога живога. Протојереј о. Томислав Цветиновић, духовник хришћанске заједнице Црквене општине Лајковац при храму светог еликомученика Димитрија, пожелевши добродошлицу присутном верном народу,  отворио је духовну трибину  и представио је књигу о Светом Нектарију егинском коју је написао високопречасни протојереј – ставрофор Ненад Андрић. Приход од продатих књига биће достављен манастиру Ћелије. Високопречасни протојереј – ставрофор Ненад Андрић, преточио је у књигу, живот, дела и чуда исцељења болесних, светог Нектарија егинског о којем је уводну беседу изговорио високопреподобни архимандрит и игуман манастира Јовања, о. Михаило Биковић:

     ,,Наш светитељ Нектарије егински о коме данас причамо је светитељ нашега времена, можемо слободно да кажемо наш савременик, и осећамо га ближе зато што је ту скоро живео, живео је у нашем веку. Светитељство није нешто што је припадало раним времененима, светитељство је власништво свих времена, па и нашег времена и није немогуће у данашње време бити свет“.

      Након уводне беседе архимандрита Михаила о. Ненад Андрић, говорио је о светом Нектарију егинском, који се упокојио и преселио у Царство Небеско 1920. године уочи светог Архангела Михаила, прославио и прославља као чудотворац,  чија дела могу да се апсолутно пореде са оним делима који су чинили апостоли, и који су чинили први свети хришћани у првим вековима.

     На крају духовне трибине, о. Ненад Андрић предао је икону светог Нектарија егинског протојереју – ставрофору о. Томиславу Матићу старешини цркве у Лајковцу на дар, храму светог великомученика Димитрија и верном народу на исцељење. После духовне трибине уследила је трпеза љубави.

Припремио, Златко Перић

Галерија слика