ПРАЗНИК ПЕДЕСЕТНИЦА-ДУХОВИ У ЦРКВИ У ВУКОНИ

Празник Педесетница-Духови у цркви у Вукони. У недељу Свете Педесетнице, 27. маја 2018.године, у храму Успења Пресвете Богородице у Вукони отац Душан Бабић, некадашњи парох вуконски, служио је свету Литургију.

 

Овај празник је успомена на догађај када је Дух Свети сишао на апостоле у виду пламених језика. Они су тада кренули по свету да проповедају веру хришћанску на разним језицима.

У току свете Литургије верни народ је приступио Светој чаши. У наставку је служено вечерње, које је посвећено Светом Духу, а верни народ је уз молитву и клечање плео венчиће од траве и цвећа. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше.

Отац Душан Бабић је у својој беседи истакао да је ово дан када је створена црква те се овај празник и сматра рођенданом цркве Христове. Такође, изразио је и велику радост што је поново служио у храму у којем је започео свештеничку службу пре више од 20 година.

 „Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!

Мирослав Ранисављевић

уредник тамнавског намесништва

Галерија слика