Пренос моштију Светог Оца Николаја – слава храма у Врелу

Светитељи обрасци вере

 

   Празник Преноса моштију Светог Оца Николаја епископа града Мире у Ликији, са радошћу је дочекан  и прослављен међу вернима и свештенством овога храма и околних парохија.  Да се Свети Николај овде посебно поштује и слави види се у монументалном здању храма, који скоро два века плени својом  лепотом  и положајем  у  тамнавској равници , његовим фрескама  и пространом  лепо уређеном портом, а све у част Чудотворца Мирликијског.

       Светом Литургијом началствовао је протојереј Зоран Брековић уз саслужење протојереја Мирослава Вукашиновић, протојереја Милана Ристивојчевић,  јереја Предрага Велимировић, јереја Милоша Станојевић и јереја Ивана Јовановић.

    Празнично слово произнео је отац Милан Ристивојчевић.  Говорећи о тајни празника отац Милан је истако да су светитељи обрасци вере нама хришћанима кроз сва времена и да су и они као и Господ Исус Христос  и апостоли имали потешкоће и искушења у свом животу. Свети Отац Николај не само духовно , већ и физички је стао у одбрану вере на Првом васељенском сабору. Ударио је шамар јеретику Арију, који је хулио на Христа , што тренутно није било по вољи међу вернима и у Цркви Божијој , али видимо да се даље показало да је то на добро Цркве и њено спасење. Такође и ми данас смо под искушењима јер нам се нуде лажне вредности и избори који нису у духу вере и светитеља.

      Данас мошти овог великог светитеља почивају у цркви у Барију у Италији  , у њеном олтарском делу. Тамо су пренете 1087. године , а у то време је  Бари био под управом православног патријарха. Приликом преноса моштију многи су се излечили , а та чудесна излечења дешавају се и данас-закључио је отац Милан.

      Литургија је завршена трократним литијским опходом око храма, уз молитву за сав род и упокојене вернике припадајућих села овога храма.  Након пререзаног славског колача уследила је трпеза љубави . Овогодишњи домаћин славе је била Наташа Крстић, а домаћин за следећу годину је Александар Павловић из Брезовице.

                                                                            

                                                                                                                           јереј Иван Јовановић

Погледајте и: