ПРОСЛАВА БАДЊЕ ВЕЧЕРИ У ПОРТИ ХРАМА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

А САБИРАЈТЕ СЕ ЧЕШЋЕ ЗАЈЕДНО, ТРАЖЕЋИ ОНО ШТО ОДГОВАРА И ПРИЛИЧИ ДУШАМА ВАШИМ.

Хладно и снегом провејано вече  уочи Рођења Богомладенца Господа и Спаса нашега Исуса Христа, није спречило окупљање неколико стотина верника у порти храма Светог Димитрија у Лајковцу. Вечерњу службу, која је почела  у 16 часова вршили су, протојереј ставрофор и старешина цркве отац Томислав Матић, отац Томислав Цветиновић и отац Милан Васиљевић.

 

     Верни народ се сабрао како у самој цркви тако и у дворишту порте. По завршеној служби извршено је миропомазање верника а после тога су свештеници на тераси црквено парохијског дома приступили чину освећења и паљења Бадњака. Испред цркве постављена је ,,пећина“ Христова која је била украшена иконама, украсима и храстовим гранчицама.

    По завршеном освећењу и паљења Бадњака, старешина цркве отац Томислав Матић обратио се верницима желећи им срећно и од Господа благословено Бадње вече као и предстојеће Рождество Христово, поручујући да је вечерње окупљање верних око бадњака, сабрање људи који се загревају љубављу и слогом у чије душе Господ Исус Христос уноси светлост и разгони мрак незнања и празноверја.

    Ове године хладно време су ублажили кувана ракија, вино и чај којим су се верници окрепили. Радост Бадње вечери украсио је и ватромет изнад крова црквеног парохијског дома, који је посебно изазвао радост присутне деце. Видљиво весела и раздрагана деца у присуству својих родитеља у великом броју су пролазила кроз пећину на чијем изласку им је вероучитељ у Лајковцу Никола Николић са члановима ЦО Лајковац, делио слаткише и поклоне.

     Снег који је почео све гушће да пада још више је увеличао атмосферу свечаности, кроз радост  разговора, окрепљења уз топле напитке и слушање духовне музике која је допирала са разгласа, као да су сви у душама осетили речи из Светог Писма: А сабирајте се чешће заједно, тражећи оно што одговара и приличи душама вашим.

Христос се роди!

Ваистину се роди!

Текст

Перић Златко

Галерија слика