ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ БОГОВАЂА

СВЕТИ САВА ВЕЛИКИ СВЕТИОНИК У СРПСКОЈ ЗЕМЉИ ПУНОЈ ТАМЕ, НЕЗНАЊА И СМЕТЕНОСТИ. НАРОД СЕ ХРАНИО ЊЕГОВИМ РЕЧИМА КАО МЕДОМ. Празник Светог Саве у манастиру Боговађи отпочео је свеноћним бденијем у уторак са почетком у 17 часова. На сам дан празника Светог Савеу манастиру Боговађи, у Цркви Св. Великомученика Георгија, одслужена је Света Божанствена Литургија у обновљеној капели Старог конака, којом је началствовао јереј Зоран Миликић.

 

За певницом је одговарао ђакон и вероучитељ у Боговађи Бранимир Терзић. После Свете Службе, обављено је резање славског колача, а верни народ и присутни ученици послужени славским житом. У присуству многобројног верног народа, ученици из  основне школе  ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца Издвојено одељење у Боговађи, њих 50 - оро увеличали су прославу пригодним рецитацијама о Светом Сави и том приликом уручене су им поклон књиге, дар намесништва тамнавског. Њима је на дар, поклон пакетиће поклонио као и сваке године Милорад Милићевић, а деци у Издвојеном одељењу у Пепељевцу уручено је 30 поклон пакетића.

Празник и свечаност посвећени Светом Сави у манастиру и школи почели су, трајали и завршили су се у складу светосавским Еванђељем, како је о томе писао Св. Јустин Поповић, шта значи: бити Србин? - To значи: Богочовека Христа сматрати за највишу вредност и волети га више од свега; увек се при дилеми приволети Царству небеском а не земаљском; и: све решавати "по правди Бога истинога".

Празник Светог Саве и његов значај за духовни и васпитни утицај младих и старијих урезује се у срца верних речима из тропара Светом Сави:

Био си наставник, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот, јер, чим си дошао, светитељу Саво, просветио си одмах своју отаџбину и препородивши је Духом Светим, засадио си своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају. Зато Те поштујемо као равна апостолима и светитељима и молимо: Умоли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Приредио, Златко Перић

Галерија слика