ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ У ЛАЈКОВЦУ

     ЦРКВА У ЛАЈКОВЦУ 08. НОВЕМБРА ПРОСЛАВИЛА ЈЕ СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ СВ. ДИМИТРИЈЕ СОЛУНСКИ. Овог благословеног дана старешина Цркве у Лајковцу протојереј ставрофор о. Томислав Матић са свештеницима лајковачке цркве, оцем Томиславом Цветиновићем, оцем Миланом Васиљевићем и присутним верницима, дочекао је Архијерејског намесника тамнавског Високопречасног протојереја – ставрофора оца Митра Миловановића и оца Александра Мандарића са Уба, као и оца Дарка Крунића испред храма Васкрсења Господњег из Ваљева.

 

     Светом Литургијом началствовао је протонамесник парох бајевачки - Зоран Марковић, а саслуживали су јереј Зоран Марковић парох други јабучки, отац Александар Мандарић са Уба, отац Дарко Крунић из Ваљева, и отац Милан Васиљевић парох лајковачки.
Међу присутним и угледним гостима били су представници Општине Лајковац, господин Живорад Бојичић са сарадницима и књижевник господин Радован Бели – Марковић.
     У својој богонадахнутој беседи архијерејски намесник крстоносни прота Митар Миловановић, свим присутним верницима, руководству општине као и свим верницима Лајковца честитао је празник посвећен Светом великомученику Димитрију, као и Свете великомученице Марине, градске славе Лајковца, истакавши значај њиховог непоколбивог и многострадалног подвига за Христа, који се може изразити речима, ништа ме не може одвојити од Христа. Њихов пример непоколебиве вере у Христа, нама који вековима живимо, треба да буде путоказ и образац охристовљеног карактера и свакодневног живота у целини.
Обављена је и литија око храма а по завршеној Светој Литургији старешина Цркве у Лајковцу протојереј ставрофор о. Тома Матић позвао је све присутне госте и верни народ да узму учешће у славској и свечаној трпези љубави.
У току славске трпезе љубави, ученици ОШ ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца извели су пригодне рецитале и духовне песме, коју је за ову свечаност припремила професор српског језика у истој школи, госпођа Соња Миловановић. По завршеном програму ученика, присутнима се обратио старешина храма протојереј ставрофор Томислав Матић, честитајући присутним верницима празник и захвалио се проти Митру Миловановићу што је својим присуством увеличао данашњи празник.
У даљем току славске трпезе љубави, прота Митар је, на предлог старешине храма оца Томислава Матића и свештеника лајковачке цркве, оца Томислава Цветиновића и Оца Милана Васиљевића, одликовао Намесничким захвалницама вернике и организације заслужне за обављање верског и црквеног живота Лајковца:
     1. Општину Лајковац за изградњу јавне чесме и уређење црквене порте;
     2. Господина Дејана Каљевића из Мионице за квалитетно изведене радове у црквеној порти;
     3. Господина Милутина Павловића из Лазаревца, за бесплатни, дугогодишњи, стручан и квалитетан надзор над грађевинским радовима у црквеној порти;
    4. Господина Живорада Лазаревића власника предузећа Ива Аграр д.о.о. из Лајковца, за вишегодишње несебично даровање лајковачкој цркви;
     5. Госпођу Славицу Радованчевић за вишегодишње покровитељство дечије Васкршње туцијаде;
     6. Господина Мирослава Мирића за дугогодишње појање на светим службама у лајковачком храму;
     7. Господина Драгана Петровића за дугогодишње појање на светим службама у лајковачком храму;
     8. Господина Предрага Милиновића за помоћ око организовања црквених свечаности;
     9. Господина Душана Миловановића за помоћ око организовања црквених свечаности;
   10. Госпођу Верку Павловић за велику ажурност и посвећеност својој светој Цркви, на дар од цркве добила је књигу Живот монаха Арсе коју је написао протојереј ставрофор Митар Миловановић.
Захваливши се још једном свим награђеним, прота Митар позвао је и све остале вернике да по мери својих могућности и снага дају допринос у одржавању, утврђивању и ширењу верског црквеног живота.


     Захваљујемо се на братској помоћи због уступања фото материјала нашем брату у Христу Богу, господину Живомиру Мештеровићу чије су фотографије улепшале овај прилог.


Златко Перић, вероучитељ

 

Галерија слика