ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ПНХЗ У ВРЕЛУ

У Архијерејском намесништву тамнавском, у једном од најстаријих храмова у Тамнави, посвећеном преносу моштију Светом Николи, Николајима, прослављена је слава ПНХЗ „Св. великомученик Димитрије“.

Братство Православне народне хришћанске заједнице са својим свештеницима, протојерејем Небојшом Миливојевићем, старешином храма, и протојерејем Александром Ћосићем прослављају славу коју су започели православни Срби још у време Турака. Једни од најхрабријих Срба у двадесетом веку који су живели у време балканских ратова 1912. године као чланови хришћанске зеједнице купили су од музеја из Париза Плаштаницу урађену од срме и кадифе и украшену позлатом. Реликвију је народ први пут видео изложену на Преображење 1912. и од тада је чува у својој цркви у Врелу.

Свету Литиргију на дан празника Светог Димитрија служио је протојереј Александар Ћосић уз појање чланова братства и учешће верног народа. Након Свете Литургије пререзан је славски колач и молитвено славље продужено је за трпезом љубави.

У празничној беседи протојереј Александар Ћосић истакао је: „Срећна вам слава, драги моји парохијани! Врело је велико село, велико по житељима, али и по побожности и љубави коју верни народ пружа својој цркви. Није чудо што наша црква постоји овде скоро два века. То је знак да је била потреба овог народа  да гради цркву и да се Богу моли као што и ми данас радимо. Свети Димитрије пострадао је као великомученик за веру хришћанску. И наша браћа хришћани по разним странама света страдају у данашње време. Наши преци који су почели са окупљањем и стварањем хришћанске заједнице били су у много тежем стању него ми сада, на Балкану су беснили ратови, а Србија је остала сиромашна земља после изласка из турског ропства, али богата јаком породицом која је чувала своју веру као благо. Ту веру у Бога смо ми наследили и окупили се овде у цркви да се молимо Богу и нашем заштитнику, Светом Димитрију. Хвала свима што сте помогли организацију и припрему славе, живи и здрави били на много година славећи Светог Димитрија!

Ђакон Марко Рафаиловић, вероучитељ

Објаву припремио

Мирослав Ранисављевић

Галерија слика