СТАЗАМА ДУХОВНОСТИ, УЧЕНИЦИ ОШ ,,МИЛЕ ДУБЉЕВИЋ" ИЗ ЛАЈКОВЦА

СТАЗАМА ДУХОВНОСТИ. ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА ВАЉЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ. Излет за ученике од првог до четвртог разреда ОШ ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца, који похађају часове верске наставе и који је предвиђен школским планом и програмом, реализован је у суботу 03. 06. 2017. године y организацији вероучитеља Владимира Јокића.Благо освежавајуће јутро доприносило је свеопштем расположењу ученика,  родитеља који су дошли да испрате децу на излет као и учитељица које су свесрдно помагале да све припреме око поласка теку по плану и на време.

 

На излет је кренуло  140 ученика са својим учитељицама: Драганом Перић, Верицом Адамовић, Душицом Кузнецов, Биљаном Видић, Душанком Јовановић, Данијелом Лесић, Маријаном Селенић, Аном Живковић и вероучитељем Владимиром Јокићем. Ученици су кренули са платоа железничке станице у Лајковцу око 08. часова аутобусима приватног превозника који је омогућио удобан и сигуран превоз.

После скоро једночасовног путовања, прво одредиште излета била је светиња  манастир Јовања код Ваљева. Од изласка из аутобуса деца су препешачила стазу до манастира у дужини око 300 метара, у дисциплинованој колони. По уласку у порту манастира вероучитељ Влада упознао је децу, да је игуман манастира отац Михаило Биковић, као и о кратком историјату манастира. Црква у Јовањи, посвећена је рођењу Јована Крститеља и налази се на скровитом платоу у густој Јовањској шуми, на десној обали реке Јабланице, притоке Колубаре, 6 км западно од Ваљева. Према народном предању Храм је саграђен у време Немањића и подигао га је један од чланова владарске куће. После целивања икона у цркви, окупљени ученици и учитељице су сви заједно са вероучитељем, испред цркве изрецитовали молитву Оче наш. После тога  ученици су у манастирској продавници куповали књижице, крстиће, бројанице и свеће које су приносили за здравље и покој душе својим ближњима. Након тога у веселом и побожном расположењу, ученици су се предали раздраганој игри и шетњи по лепо уређеном и пространом дворишту порте манастира. Наставно особље је захваљујући усрдном гостопримству домаћина, послужено кафом и освежавајућим соковима на тераси чесме. Посета манастиру трајала је до  9 и 30 часова, а након тога пут је настављен до бране Стубо – Ровни где су ученици разгледали панораму са бране као и само акумулационо језеро. Посета брани трајала је до 10 и 45 часова.

Путем од бране кроз прелепе ваљевске крајолике и с времена на време макадамским путем, ученици су око 11 и 15 часова стигли до следеће светиње ваљевске епархије, манастир Лелић. Вероучитељ Влада је децу упознао да је манастир Лелић мушки манастир и да се од тренутка када је црква у Лелићу проглашена за манастир на месту игумана налази архимандрит Авакум Ђукановић. Ушавши у цркву, деца су целивала крст и приступала су са побожном тишином целивању ћивота који је за ову прилику био отворен и у којем се налазе Свете мошти Николаја Велимировића. После целивања ћивота вероучитељ Влада је у цркви, ученике  упознао да манастир Лелић прославља два врло важна празника и то 18. март, када је дан представљења у Господу владике Николаја и 03. маја, када је дан преноса Светих моштију владике Николаја из Сједињених Америчких Држава у Србију. Као и у манастиру Јовањи и у манастиру Лелићу деца су у манастирској продавници црквених реликвија куповала, књижице, бројанице, крстиће и весело их стављали око врата, као и свеће које су палили у палионици испред цркве. Након тога деца су се весело играла по великом манастирском дворишту, док су учитељице, возачи аутобуса и остали у пратњи поклоничке екскурзије били послужени ручком у манастирској трпезарији. Боравком у манастиру Лелићу била је предвиђена и посета музеју Светом Николају Велимировићу, што је вероучитељ Влада са свим ученицима и спровео. Посета ученика манастиру, по Богом даном лепом и пријатном дану манастиру Лелић, завршена је око 13 и 30 часова када се кренуло до следеће светиње, манастир Ћелије.

После краће вожње ученици су дошли до платоа одакле су пешачили кривудавим али хладом заштићеном путем. Манастир Ћелије је смештен у атару живописног ваљевског села Лелић, који се сматра ,,Духовном престоницом српског народа“ – нагласио је вероучитељ Влада, упознавши ученике сабране пред манастирском капијом непосредно пред улазак у манастирску порту,  о положају манастира. Пред улазак у цркву вероучитељ Влада је децу упознао са податком да историја манастира води све до 13. века и не може се са сигурношћу утврдити ко је основао манастир. Српски православни манастир Ћелије код Ваљева је од 1946. године женски манастир а игуманија манастира је Гликерија Јањић. После тога деца су приступила целивању икона и ћивота Светог Јустина Поповића у цркви и након тога пуштен им је аудио запис о историјату манастира, о Светом Јустину Поповићу преизврсном благовеснику благе вести Христове, о његовом доласку у манастир, о његовом раду, да је у Ваљеву основана и Духовна библиотека ,,Отац Јустин“, као и да је манастир Споменик културе од великог значаја који се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе са седиштем у Ваљеву.

У живописном манастирском окружењу ученици су провели у причи, шетњи и игри време до 15 и 30 часова.

После посете манастиру Ћелије, поклоничка екскурзија ученика пошла је пут Ваљева до Храма Христовог Васкрсења испред којег су стигли око 17. часова. Испред храма Христовог Васкрсења екскурзију је дочекао, благословио и поздраво старешина храма отац Драгомир Јовановић, који је ученике, учитељице упознао са кратким историјатом градње храма. Заинтересована деца су постављала питања оцу Драгомиру на која је он веома радосно одговарао. Пре него што се завршила посета храму, вероучитељ Влада позвао је и ученике и учитељице да сви заједно у храму одрецитују молитву Богородице Дјево. После тога отац Драгомир је ученике одвео до цркве Светог Нектарија Егинског чиме је и завршена целодневни поклонички излет светињама ваљевске епархије, ученика ОШ ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца.

У Лајковцу нестрпљиви родитељи су своју децу дочекали око 19. часова који су пуни утисака отишли својим домовима.

Милостиви Господе нека буде Света воља Твоја, Ти који желиш да се свака душа спасе и дође у познање Истине спаси децу, зато и прими овај вапај љубави који си Ти заповедио и управи њихове кораке на путу покајања и на путу спасења, молитвама Светих Отаца Господе Исусе Христе помилуј нас. Амин.

Слава и хвала Богу за све. Амин!

Перић Златко, вероучитељ

 

 

Галерија слика