СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА У СТУБЛЕНИЦИ

СТУБЛЕНИЦА ДОБИЛА НОВ ЦРКВЕНИ ДОМ

У Стубленици 2.8.2016. у храму Светог пророка Илије преосвећени владика ваљевски Милутун, уз саслужење архијерејског намесника тамнавског, протојереја-ставрофора Митра Миловановића, архимадрита Силуана (Мракић) и бројне свештенослужитеље из тамнавског намесништва и из 4 епархије служио је Свету Литургију.

 

Сабрање у храму Светог Илије догодило се поводом славе храма, као и освећења новоизграђеног парохијског дома марљивим рукама младог свештеника Милоша Стојановића и верног народа парохије стубленичко-паљувске. На Светој Литургији преосвећени владика Милутин рукоположио је у чин ђакона истакнутог дугогодишњег вероучитеља Марка Рафаиловића.

У празничној беседи верном народу обратио се новоизабрани наречени епископ Силуан: ``Велики је овај дан када славимо громовног беседника новозаветне историје, а који живљаше у старозаветној цркви, 900 година пре оваплоћења Христа, који је наговестио Христа који ће нама дати истину да ће свако ко има вере као семе горушичино моћи рећи гори помери се. Славимо пророка који је својом вером три године и шест месеци закључао небо да не падне киша. Како је дивно када човек на земљи живи по програму небеског Царства Христовог! Са вером човек цару Ахаву може да каже неће бити кише, јер Бог живи у мени и ја у Богу.То је била опомена Јеврејима који су пошли за царицом Језавељом и многобожачким култом бога Вала. Као у сва времена, Бог има своје сасуде међу народом овде на земљи преко којих ће опоменути народ којим путем треба да иде. Пророк Илија позвао је жречеве бога Вала и цара Ахава да изађу на гору и предложио да ту направе два жртвеника и призвају и једни и други Бога, па на који призив буде Бог реаговао то ће бити истинити Бог. Појавило се 450 жречева Валових око једног жртвеника. Од јутра су га призивали и није било одговора. Тада приступи пророк Илија и ископаше ров око жртвеника и натопише га водом. Када се помоли Свети Илија, сиђе огањ са неба и запали жртву да се и камење топи. Светог Илију још као малог отац је видео како га анђели повијају пламеном и хране огњем. Апостол Јаков каже за Светог  Илију да је био човек као и ми, али његова љубав, воља и одлучност која је усмерена на Бога, а преко Бога и на све људе и творевину око себе, раздваја га од других. Нека нас Бог молитвама Светог Илије увек чува на много година и напомиње да у сваком времену је благодат Божија доступна свима нама и да можемо да задобијемо веру сличну Његовим светима и великом пророку Илији ``.

Након богослужења у цркви преосвећени владика Милутин са свештенослужитељима кренуо је у литију око храма Светог Илије, а након тога пререзан је колач у славу и част храмовне славе. За трпезом љубави верни народ и свештенослужитељи са својим епископом Милутином наставили су молитвено сабрање.

 Окупљеном народу обратио се намесник тамнавски, протојереј Митар Миловановић, речима: ``Захвалан сам Богу на данашњем дану, као и преосвећеном владици Милутину и свим свештенослужитељима из 4 епархије који су учествовали у приношењу молитви за верни народ ове цркве и све житеље ових села. Свештенослужитељима из епархија: Шумадијске, Крушевачке, Шабачке и Рашко-призренске који су са распетог Косова и Метохије дошли да учествују на молитвеном сабрању са нама. По први пут после 1938. године црквени дом налази се уз своју цркву, где му је одвек место и било и где ће се окупљати верни народ у саборовању после богослужења у цркви. У њему ће живети свештенослужитељ, изузетно вредан млад свештеник Милош Стојановић, који је са вама, драги народе, све ово лепо саградио. Хвала Богу, данас смо добили и још једног свештенослужитеља, Марка Рафаиловића, једног од најбољих вероучитеља наше епархије, кога је наш владика рукоположио у чин ђакона. Молите се Богу и заштитнику ваше цркве, Светом Илији, кога данас овако лепо славимо, долазите у своју цркву која је дом Божији и дом ваш``.

Након свечане трпезе љубави народу се обратио домаћин, свештеник Милош Стојановић речима: ``Драги мој народе, хвала вам на свему, помажете цркви Божијој и себи,  јер све што овде саградимо остаје нашој и вашој деци у аманет, да се моле у цркви својој Богу и да чувају наше православље``. Након тога свештеник је поделио захвалнице за изузетан труд верницима и истакнутим појединцима за заслуге у изградњи црквеног дома и уређивања своје цркве.

Благослов свима окупљенима  дао је владика Милутин речима: `` Ја видим да сте ви добар народ, да волите  свог свештеника, као и он вас, да сте леп црквени дом саградили заједно са својим свештеником Милошем и, ако Бог да, довршићете све што је потребно једној црквеној порти, у којој ћете се окупљати, где ћете на Светој Литургији молити се Богу. Света Литургија је догађај ког нема нигде на земљи осим у цркви. На њу сте сви позвани јер присуствовањем на Литургији учествујете у будућем Царству Божијем. Данас је рукоположен и један од најбољих вероучитеља  који ће служити као ђакон цркви својој и народу. Овде са нама је и наречени епископ за Аустралију, архимадрит Силуан, који ће, ако Бог да, за који дан бити хиротонисан и послат у далеку земљу да служи Богу и нашем народу у дијаспори. Живи и здрави било на много година, славећи великог пророка Илију! ``

Завршавајући своје обраћање народу, преосвећени владика Милутин дао је благослов протођакону Петру Мракићу да отпева родољубиве песме, а он је својим милозвучним и громовним гласом задивио народ, који је убрзо узео учешћа у певању и слављу.

 

Дипл. теолог  

ђакон Марко Рафаиловић,

 вероучитељ

Галерија слика