СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА МАРИНА, ОГЊЕНА МАРИЈА - СЛАВА ЛАЈКОВЦА

СВЕТИТЕЉИ СУ ПРИЈАТЕЉИ ХРИСТОВИ И ПУТОКАЗИ НАШИХ ЖИВОТА. На дан свете мученице Марине – Огњене Марије славе града Лајковца, у храму Светог Димитрија у Лајковцу обележавању славе присуствовао је архијерејски намесник тамнавски, крстоносни прота Митар Миловановић.

     Свету Литургију служили су протојереј - ставрофор Живота Новитовић из Мионице, протојереј Станиша Ђокић из Уба, као и свештеници о. Зоран Марковић парох степањско – бајевачки, Зоран Марковић парох друге парохије јабучке, Милорад Андрић парох прве јабучке парохије и ђакон Александар Мандарић из Уба. Светој Литургији поред присутног народа присуствоаво је председник Општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима.

   На Светој литургији поучно слово окупљеном народу упутио је протојереј Станиша Ђокић говорећи о Светој мученици Марини као заштитници града Лајковца, нагласивши њену огњену веру у Христа Спаситеља, чије се младо срце распалило љубављу према Господу заветовавши се да се никада неће удавати желећи свом душом да пострада за Христа и крсти се у крви мучеништва. То се касније и остварило, када је царски намесник Олимврије пожелео да му она буде жена, што је Марина одбила а Олимврије је натерао да се поклони идолима, што је Марина одбила речима: нећу се поклонити ни принети жртве бездиханим и мртвим идолима, који нити сами себе познају нити пак знају, да ли их ми чествујемо или бешчествујемо; не дам њима оне части, која припада само Творцу мојему. Отац Синиша је подсетио да сваки град у Србији има свог заштитника и узора у врлинама, као што је Света Мученица Марина за Лајковац. Након беседе отац Синиша честитао је градску славу председнику Општине Лајковца и свим житељима града. У току Литургије извршен је и опход – литија око цркве.

            Након одслужене Божанствене Литургије, архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић је са свештеницима пререзао је славски колач у свечаној сали градске куће у Лајковцу, честитајући домаћину и свим грађанима Лајковца славу посвећеној Огњеној Марији.

Приредио, Златко Перић

Галерија слика