СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО-СЛАВА ХРАМА У СКОБАЉУ

У архијерејском намесништву тамнавском у селу Скобаљ на празник Светог Архангела Михаила Светом Архијерејском Литургијом свечано је прослављена храмовна и сеоска слава.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин, уз саслужење Архијерејског намесника тамнавског протојереја Станише Ђокића, протонамесника Зорана Марковића пароха јабучког и старешине храма у Скобаљу, као и Стевана Сировљевића ђакона из Ваљева. Овом приликом Епископ Милутин чином протонамесника одликовао је свештенике Зорана Марковића и Милорада Андрића који скоро две деценије служе на парохијама у Скобаљу и Јабучју.

У својој беседи Епископ Милутин је подсетио на то да смо као народ позвани да следимо пут Светог Саве. Да је то једини исправан пут на коме нема спотицања. На тај пут указивао је и блаженопочивши Патријарх Павле својом кратком али језгровитом поуком „Будимо људи“!

„Ако ти неко учини зло, узвати му добрим! Ако  му учиниш зло, зло се умножава. Зло никада добро не доноси. Тако нас учи мајка Црква. Само тако ћемо бити срећни и радовати се деци коју иза себе остављамо. Бићемо срећни, јер знамо да су та деца постала честити људи, Божји људи, који у Цркву иду, посте и причешћују се.“

Подсетио је владика Милутин да су деца анђели Божји, али ако их родитељи не васпитавају како треба, мењају лик и губе лепоту анђела. Такође, Владика Милутин је  рекао  да је важно да дођемо на службу Божју да послушамо проповед, и да поразговарамо са својим свештеником.

„Трчимо у Црква браћо и сестре! Јер када будемо умирали, ништа нам неће падати на памет, осим вапаја Богу. Ово није нешто што треба да нас уплаши, већ да учини да се отрезнимо и почнемо честито да живимо. Да бескрајне љубави увек и у свему буде. Тако нас света Црква учи“-рекао је Епископ Милутин.

Након одслужене Свете Литургије уследио је литијски опход око храма, освећење славског жита и резање славског колача, а потом и трпеза љубави.

Своју канонску посету Епископ Милутин наставио је посетом Јабучју, чија је богомоља такође посвећена Сабору Архангела Михаила. Благосиљајући све који су га дочекали,он је рекао да је искрено дирнут њиховом вером, љубављу и добротом и да ће настојати да им ускоро поново дође.

 

Објаву припремио

Ипођакон Стефан Радовановић

Фотографисао

Марко Петровић, свршени богослов