СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - СЛАВА ХРАМА У СТУБЛЕНИЦИ

Светог пророка Илију, свог небеског заштитника, свечано прославио храм у Стубленици код Уба. 

 

Светом празничном службом Божијом началствовао је Архијерејски заменик епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслужење Архијерејског намесника Тамнавског протојереја Станише Ђокића и свештенства Тамнавског намесништва.

"Сабрали смо се данас драга браћо и сестре, овде у овоме светоме храму по седамдесет седми пут од када је овај храм на овом месту подигнут, да прославимо храмовну славу и славу свих вас чији је празник и личност Светог пророка Илије домовна слава. Свети пророк Илија за разлику од других старозаветних пророка уважава највеће поштовање од српског и целокупног православног хришћанског народа. А толико поштовање заслужио је својим животом и својим делима. Још је његов отац Савах од рођења приметио да је то једно посебно дете. Имао је виђење да га анђели Божији хране. Од малих ногу живео је врлинским животом и постао је пророк и гласник Божији.

Реч пророк, за разлику од данашњег времена, што се подразумева под тим, није исто, јер данас се подразумева да је то неки видовњак, неки врач. Не! Него су пророци у Старом завету и у историји хришћанске Цркве били они људи пуни благодати Божије коју су задобили својим делима и својим животима. Такав је био и Свети славни пророк Илија који је био благовесник речи Божије и будио је свест народа, многобожачког народа и безбожничког народа који је за време незнабожачког цара блудио, како каже Свето писмо, са многим Боговима одбацујући веру у једног правог и истинитог Бога. Да би их разобличио и показао веру у једног живог и истинитог Бога, Свети Илија, како смо чули данас у прочитаном апостолу, помолио се Господу и Господ је на молитву пророка Илије затворио небо и није кап кише пало три године и шест месеци. Видећи ово народ принео је дела покајања и после тога Свети Илија коленоприклоно помолио се Господу и Господ пусти кишу и земља род донесе", рекао је отац Филип у својој празничној беседи.


После Свете Литургије свештеници су заједно са окупљеним верним народом кренули у опход око храма, а затим је уследило освећење славског жита и резање колача. Након тога уследила је трпеза љубави.

 

Чланак припремио:

Стефан Радовановић вероучитељ

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

Галерија слика