СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА - СЛАВА ПНХЗ У ЛАЈКОВЦУ 2018 ГОДИНЕ

 

СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА СЛАВА ПНХЗ У ЛАЈКОВЦУ. На празник Светог Пророка Јеремије 14. маја / 1. маја 2018. године, Православна народна  хришћанска заједница ,, Свети пророк Јеремија при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу прославила је славу свога братства.

 

У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохлебницом,началствовали су пароси лајковачке цркве: протојереј-ставрофор Томислав Матић и протонамесник Милан Васиљевић.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Живота Новитовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Томислава Цветиновића, протојереја Горана Анђелића,протојереја Душана Бабића, протонамесникаГорана Гладовића и протонамесника Зорана Миликића.

У празничној беседи протонамесник Зоран Миликић истакао је значај личности пророка Јеремије,говорио је о његовом начину живота као примеру који су следили касније многи Свети Оци и подвижници. Он је рекао да се пророк Јеремија није бојао да каже истину у очи и самим злим царевима, као и свим другим људима због чега је био гоњен и страдао.

У наставку богослужења освећено је жито и пререзан славски колач. Потом је уследила трпеза љубави коју су припремили богољубиви и трудољубиви чланови ПНХЗ.

Током славског ручка присутнима се обратио и Архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић који је говорио о значају Православних народних хришћанских заједница називајући их ,,Домаћом црквом“. Он је поздравио присутне, честитао им славу, и посебно се обратио најмлађима цитирајући стихове из Јеванђеља. Ученици ОШ ,,Миле Дубљевић” из Лајковца заједно са наставницом и вероучитељом припремили су пригодан културно-уметнички програм.

Испред ПНХЗ присутнима је честитала славу наставница Косана Грчић,говорећи уопште о значају крсне славе код Срба,њеној посебности и љубави која се међу Хришћанима кроз њу шири.

 

                                                                                    Вероучитељ Никола Николић

Галерија слика