СВЕТИ САВА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ЛАЈКОВЦУ

ПРЕСТО ГА ЈЕ ЧЕК’ О  ОН ГА НИЈЕ ХТЕО, ОН ЈЕ НЕШТО ВИШЕ ДУХОМ ЗАВОЛЕО. ОН НЕЋЕ ДА ВЛАДА, ОН ХОЋЕ ДА СЛУЖИ, БОГУ И СВОМ НАРОДУ. Савиндан је празник Српске православне цркве који се празнује 27 ⁄14.  јануара а којим се обележава успомена на Светог Саву, српског принца и просветитеља.На овај дан у храму Светог Димитрија у Лајковцу свечано је служена Света Литургија којом је началствовао отац Милан Васиљевић, који је заједно са о. Томиславом Цветиновићем извршио обредно освећење славског жита и резање славског колача.

 

Тог дана сабрало се мноштво верног народа и родитеља са својом децом који су дошли да својим молитвеним присуством и учешћем у обележавању празника Светог Саве, увеличају прославу и уједно се присете значаја Светог Саве, за васколики род хришћански, српски и појединачно, за духовни раст и правилан начин живљења сваког од нас.

 

Протонамесник и старешина цркве у Лајковцу отац Томислав Матић, подсетио је присутни верни народ да је Свети Сава имао духовни, државотворни књижевни, градитељски, покровитељски, просветни утицај у нашем народу.

По завршетку Свете Литургије, многобројна деца испред црквеног иконостаса анђеоским гласом рецитовала су и певала песме посвећене Светом Сави. Сваком детету је уручен поклон који је деци даривала Општинска туристичка организација.

Након завршетка рецитала у цркви, верни народ је са свештенством узео учешћа у трпези љубави коју су припремили црквени одбор и хришћанска заједница при храму Светог Димитрија у Лајковцу.

У најбољем расположењу, деца, њихови родитељи и верни народ, по завршетку учествовања деце у програму, отишао је својим  домовима да у миру са својим ближњима наставе са побожним сећањем на Светог Саву.

Хришћанском љубављу захваљујемо се на љубазности професионалног фотографа, господину Живомиру Мештеровићу на уступљеном фото материјалу који смо објавили.

Златко Перић     

Галерија слика