СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ СОЛУНСКИ, МИТРОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА У ЛАЈКОВЦУ

КАЖУ, РЕЦИ МИ ШТА ПРАЗНУЈЕШ, ПА ЋУ ТИ РЕЋИ КО СИ? Црква у Лајковцу прославила је своју крсну славу - Св. Димитрије Солунски. Овог благословеног дана Светом Литургијом је началствовао Архијерејски намесник тамнавски протојереј – ставрофор о. Митар Миловановић а саслуживали су му протојереј – ставрофор о. Милош Љубичић умировљени свештеник и дугогодишњи парох у Радљеву,  Горан Анђелић протојереј парох ваљевски, јереј Зоран Марковић свештеник из Јабучја и протонамесник Милан Васиљевић парох лајковачки.

      Међу присутним и угледним гостима био је и председник Општине Лајковац господин Живорад Бојичић, председник Скупштине општине Лајковац господин Предраг Мирковић и књижевник господин Радован Бели - Марковић.

    ,,Кажу, реци ми шта празнујеш па ћу ти рећи ко си! Празнујући свете мученике, међу којима је и свети Димитрије Солунски, говоримо и сведочимо да припадамо  вери која почива на крви мученика, на вери мученика, на благодати која је извирала и која чува православну Цркву  и данас од свих заблуда, скретања, и евентуалних погрешака. Најбоље сведочанство  за једну веру, јесте што су ту веру посведочили свети Божији људи...“ рекао је прота о. Митар Миловановић у својој беседи пред верним народом окупљеним у храму.

     ,,...Наследио је Св. Димитрије свог оца у позиву војном, и добивши наређење да практично истреби хришћане, он је урадио нешто друго, посведочио је сам  Христову веру и због тога је претрпео мученичку смрт. Из саме науке ових светих Божијих људи светитеља и мученика какав је  Димитрије Солунски, драга браћо и сестре, треба да извучемо поуку, какви ми  као хришћани треба да будемо.

     Један од познатих руских отаца и богослова каже: хришћанин би требао  свако јутро кад устане да молитвом започне дан, кад се умије и помоли Богу требало би да себи каже, данас све што будем чинио и радио треба да радим онако како би то мој Господ и учитељ Исус Христос чинио, Он да буде мој пример и углед у свему.

     Кад дође подне и кад човек који је хришћанин по убеђењу и по вери, пре но што седне да руча, треба да прочита молитву Господњу, бар ту молитву пре него што ће узети хлеб који му је Господ дао за храну, у овом овоземаљском свету, и треба Господа да моли да му да и дарује и небески хлеб, небеску храну а то је Тело и Крв Господа Исуса Христа. Сваки пут треба тога да се сећа, и што је могуће чешће и на достојан начин да се причешћује. Чинећи то треба увек да знамо, да и онај други део човека, тј. душа његова  такође потребује храну, јер је човек психофизичко биће, двојно биће састављено од тела и душе. И као што тело потребује храну земаљску, тако душа потребује и захтева храну небеску. А шта је храна за душу? Храна за душу може бити вишеструка. Ако се молимо Богу хранимо душу. Ако чинимо добра дела опет хранимо душу. Ако избегавамо да чинимо оно што није добро и ако мислимо добро ближњима и ако чак чинимо оно што је Христос заповедио, љубите и непријатеље своје, ми тада највише хранимо и негујемо душу своју. Чинећи то и тако, човек постаје комплетно биће и бива потпуно уравнотежен. Јер нити претеже једно нити друго, а потребно је и једно и друго.

    Кад  дође вече, пре него што пођеш на починак сабери се шта си у том дану учинио, да ли си поступио у свему како треба, и где год нађеш грешку потруди се да ту грешку већ сутра колико је могуће исправиш и да је више не понављаш. Утврди и увери себе да ли си дан који си провео, провео онако како си га ујутро  планирао, да буде по Христу, и да твој живот буде хришћански. Тако нечему су нас Господњи светитељи учили, и сви Божији људи. Један од њих је био и Свети Димитрије“ – надахнуто је беседио крстоносни прота о. Митар Миловановић.

     Након Свете Службе, литије око храма, освећења славског жита и ломљења славскога колача, старешина цркве у Лајковцу протојереј – ставрофор о. Томислав Матић срдачно се захвалио генералном дародавцу крсне славе Општини Лајковац, као и свим приложницима, а затим је многобројни и верни народ позвао да узме учешћа у трпези љубави, чиме је достојно прослављена слава храма у Лајковцу.

Фотографије снимио Милован Живановић

Вероучитељ

Златко Перић

 

 

Галерија слика