СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА, ВЕЛИКА САЛА СО ЛАЈКОВАЦ 25. / 12. јан. 2013. године

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВЕЛИКОЈ САЛИ СО У ЛАЈКОВЦУ

...Тако је велико и знаменито путеводство Светога Саве. Зато је он за нас православне Србе, према речима Св. Јустина, пут који кроз Христа води у бесмртност и живот вечни, у све што је истински добро, истински свето, истински честито, истински бесмртно, истински вечно, истински благословено. И ми нашем Оцу благодаримо на томе. А благодарећи њему благодаримо и Христу, ради Кога и у Коме је живот Светога Саве, овога и онога века, био и остао једно велико ходочашће на путу за вечност, тачније, бескрајни пут кроз невечерњи и незалазни Дан Царства Божије Љубави. (Одломак из беседе Путоводство Светог Саве, архимандрита др Никодима Богосављевића).

 Поводом обележавања школске славе и празника, посвећених Светом Сави, дана 25. / 12. јануара 2013. године са почетком у 19. часова, одржана је свечана Светосавска академија у великој сали СО - е  Лајковац, у организацији Градске библиотеке Лајковац и Црквене општине Лајковац.

Гости светосавске академије били су архимандрит др Никодим Богосављевић, игуман манастира Рибнице, високопречасни протојереј - ставрофор и намесник Тамнавски прота Митар Миловановић, протојереј - ставрофор и старешина цркве Светог Димитрија у Лајковцу Томислав Матић, протојереј Томислав Цветиновић, протонамесник Милан Васиљевић, председник СО Лајковац господин Живорад Бојичић, хор Културног центра ,,Хаџи Рувим'' из Лајковца, као и други гости.

Свечана Академија  почела је интонирањем светосавске химне и молитвом Оче наш  у извођењу градског хора ,,Хаџи Рувим'' из Лајковца, да би потом била настављена беседом ,,Путоводство Светог Саве''  архимандрита др Никодима Богосављевића. 

Након беседе, хор ,,Хаџи Рувим'' извео је Херувимску песму као и Свјати Боже.

Светосавска академија завршена је око 20 и 15 часова.

Припремио, Златко Перић