УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СЛАВА ЦРКВЕ У ВУКОНИ

Успење Пресвете Богородице слава цркве у Вукони.  Уз учешће бројних парохијана и гостију свечано је прослављен празник у народу познат и као Велика Госпојина.

У недељу 28. августа 2018. године, црква у Вукони прославила је храмовну славу-празник Успења Пресвете Богородице. 

Светом Литургијом началствовао је протојереј  Станиша Ђокић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслуживање свештеника из тамнавског намесништва. На галерији су били чланови хора из цркве Светог великомученика Георгија из Новог насеља у Ваљеву под руководством Биљане Петровић, а за певницом су били чланови певнице  цркве у Убу.

Пресвета Богородица је прави пример и узор за све православне хришћане. Показује са колико љубави и жртве се подиже дете, како је поднела Његово страдање, а потом  наставила Његов пут проповедајући широм васељене од  Свете Горе, преко Крита, Африке и Мале Азије. Пресвета Богородица је и данас присутна духом својим у овом храму који прославља њен празник Успења. Нека Пресвета Богородица, која засија као најсветлија звезда, под одром својим заштити  вас и читав род српски ма где био и сву творевину коју Бог дајеНека сачува нас и темеље цркве Христове до другог доласка Господњег. Нека је срећна слава и нека је благословен овај дан  кад Бог походи народ свој на Светој литургији  када земља постаје небо,истакао је отац Станиша у празничној беседи.                             

По  завршетку богослужења свештеници и верни народ кренули су у трократи опход око храма, а о бројности народа најбоље говори слика да је чело опхода сустигло  зачеље. Потом је испред храма обављено освећење славског жита и резање славског колача. Након тога је уследила трпеза љубави који су припремили вредни парохијани на челу  са својим свештеником Предрагом Велимировићем. Током трпезе љубави отац Станиша пренео је благослов владике Милутина поздравивши све присутне уз захвалност  оцу Предрагу и свима који су  ову трпезу припремили, истакавши да не треба да се погорде због похвала већ  да истрају на путу спасења. Захвалнице за несебичан допринос цркви уручене су оцу Зорану Лазаревићу из Тулара, Браниславу Панићу из Ваљева, Горану Ђорђевићу из Сувог Села и Милошу Суботићу из Вуконе. Такође, отац Предраг се захвалио и Драгану Леонтијевићу-Кепи, Живојину Јовановићу, ЈКП “Ђунис” и МБМ “Близањци”. 

Мирослав Ранисављевић

   

 

 

   

Галерија слика