ВАСКРС У ЛАЈКОВЦУ

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ, СМРЋУ УНИШТИ СМРТ, И ОНИМА ШТО СУ У ГРОБОВИМА, ЖИВОТ ДАРОВА. Васкрсење Христово – Васкрс, је највећи и најрадоснији празник у хришћанству, јер тада Црква доживљава централни догађај Христове победе над смрћу.

      Победа Христова једина је победа којој се могу радовати сва људска бића од првоствореног па до последњег. Свака друга победа на земљи делила је и дели људе. Васкрсењем Својим Господ је победио два најљућа непријатеља живота људског и достојанства људског: смрт и грех. Ова два греха, рођена су још кад је први човек постао одрођен од Бога погазивши заповест о послушности према Створитељу своме. У Рају човек није знао ни за смрт ни за грех, ни за страх ни стид.

     После тродневног боравка у Аду, у који је Богочовек сишао да би свима умрлима проповедао Јеванђеље и исте ослободио од уза смрти, Исус Христос је Васкрсао. Његово Васкрсење је језгро и срж апостолске проповеди и вере древне Цркве. Зато света Мати, Православна Црква, пева на Васкрс:

     Христос воскресиј из мертвих, смертију смерт поправиј, и сушчим во гробје живот дарова (Христос васкрсе из мртвих, смрћу уништи смрт, и онима што су у гробовима, живот дарова).

     Православна Црква, је изнад свега Црква васкрсења, одувек је сматрала да је Пасха најзначајнији, ,,највећи и најсвечанији“ празник, који је уједно и круна и центар свих празника.

     На Васкрс у лајковачком храму посвећеног Св. Димитрију, Светом Васкршњом службом, која је почела у 05. сати, у препуном храму, началствовао је крстоносни протојереј – ставрофор о. Томислав Матић, уз саслуживање протојереја Томислава Цветиновића и протонамесника о. Милана Васиљевића.  На Светој литургији протонамесник о. Милан Васиљевић прочитао је Васкршњу Посланицу Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја, која наглашава потребу за хришћанском љубављу, покајањем и праштањем, као и да је у свему Божја реч последња.

     Ове године је приметно, да се од укупног броја присутних, причестило више од две трећине верника међу којима је било доста младих.

    После завршетка Свете Литургије, у малој сали парохијског дома, одржана је туцијада васкршњим јајима. На Васкршњој служби и на туцијади, био је присутан брат Драган Симић са својом супругом који живе и раде у Шведској а који су велики донатори цркве у Лајковцу. Победник туцијаде, добио је икону Пресвете Богородице са Христом у наручју. Куцајући се са васкршњим јајима и у братској љубави једни друге верни народ је поздрављао са: "ХРИСТОС ВАСКРСЕ!” -   ”ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!”.

Припремио, Златко Перић

Галерија слика