ИЗВЕШТАЈ О ТЕХНИЧКИМ УНАПРЕЂЕЊИМА

ТЕХНИЧКЕ ИЗМЕНЕ И УНАПРЕЂЕЊА ФУНКЦИОНАЛНОСТИ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЦРКВЕ УБ, РЕАЛИЗОВАНЕ НАКОН СТАРТА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЗА БОЖИЋ 2013.

 

 1. Страна за приступ уредника, модификована и оспособљена за пријаву чланова редакције. Омогућене опције заборавили сте корисничко име као и заборавили сте корисничку лозинку. Ове две опције омогућавају уредницима да поштујући процедуру која се од њих тражи (помоћу емаила који је сваки уредник доставио редакцији) поврате корисничко име или започну процедуру која им омогућава да поставе нову шифру уместо заборављене.
 2. Подешена опција редирекције уредника након уноса корисничког имена и лозинке на страницу уредништво где се објављују све значајне информације, извештаји и упутства у вези функционисања чланова тима редакције.
 3. У оквиру главне рубрике уредништво отворена под рубрика У ПРИПРЕМИ, која је видљива само члановима редакције. Подешене привилегије тако да сви уредници могу објављивати чланке у овој рубрици. Такође, додата и одговарајућа страница, као и опција у менију уредништво.
 4. Омогућно исписивање имена и презимена уредника испод чланака који је написао (подешени и одговарајући параметри потребни за исправан приказ).
 5. Сређивање Оpen Graph тагова услед промене процедура од стране Facebook тима. Ово подешавање урађено променом одговарајућег кода апликације, а омогућава исправан приказ података са сајта када посетиоци деле садржај на својим ФБ профилима ( да се исправно учитају одговарајуће слике, наслови, линкови итд.).
 6. Измена главног менија и креирање подменија ЦРКВА, који се састоји из НОВОСТИ, ЖИТИЈА СВЕТИХ И РАСПОРЕДА БОГОСЛУЖЕЊА.
 7.  У оквиру рубрике ЦРКВА додате одговарајуће подрубрике ЖИТИЈА СВЕТИХ И РАСПОРЕДА БОГОСЛУЖЕЊА. Подешене привилегије одговарајућих уредника за објаву чланака у новим рубрикама.
 8. Креиране и конфигурисане странице за приказ новог садржаја посетиоцима сајта (подешени и одговарајући параметри потребни за исправан приказ). Из рубрике Црква, омогућено уреднику Златку Перићу да премести одговарајуће чланке у рубрику ЖИТИЈА СВЕТИХ, што је он самостално и успешно спровео.
 9. Конфигурисано да се у рубрици ЖИТИЈА СВЕТИХ не може оцењивати чланак (гласање).
 10. Додат уредник Александар Стојановић. Послати приступни подаци на мејл и подешене одговарајуће привилегије.
 11. Конфигурисано да се у рубрикама ПОУКЕ и РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА не исписује име и презиме уредника испод чланка који је написао.
 12. Исправљен текст на насловној страни поред ВИДЕА, према смерницама лексикографа.
 13. Конфигурисано страничење свих страна за приказ рубрика и број чланак који се приказује по страници. Све странице подешене за приказ  10 чланака. Кроз преостале чланке се креће помоћу страничења које се налази  испод 10 приказаних чланака.
 14. Насловна страна конфигурисана, тако да се приказује 10 чланака из рубрика НОВОСТИ, ЖИТИЈА СВЕТИХ и РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА, а да се испод 10 приказаних чланака корисник креће кроз преостале чланке помоћу страничења (пагинације) које се налази у дну стране.
 15. Реализована функционалност: Facebook SHARE дугме. Ова функционалност омогућава посетиоцима и уредницима дељење објављених чланка на сајту путем својих ФБ профила или ФБ страна. Ова опција сматра се врло битном за промоцију сајта.
 16. Провера протока и оптерећења сајта. Упућен захтев техничкој служби VERATА за уочене проблеме у раду сајта 20.01.2013 у периоду између 13.00 – 16.00 ч.
 17. Конфигурација емаил налога за сајт. Отварање емаил адресе: namestnistvo@crkvaub.rs
 18. РЕДОВАН BACKUP БАЗЕ ПОДАТАКА И САМЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.
 19. Праћење сигурносних закрпа и техничких унапређења за CMS решење, као и спровођење припремних радњи за ажурирање система и одговарајућих компоненти система.

Приредио:

Владимир  Тешић