ИЗВЕШТАЈ О ТЕХНИЧКИМ УНАПРЕЂЕЊИМА БР.2

ТЕХНИЧКЕ ИЗМЕНЕ И УНАПРЕЂЕЊА ФУНКЦИОНАЛНОСТИ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЦРКВЕ УБ, фебруар/март 2013

1. Ажурирана главана верзија Joomla-e на последњу актуелну и сигурну верзију.

2. Ажурирана сигурносна компонента (фајервол) са новим најновијим правилима за заштиту од хакерских напада (месец март).

3. Промењен изглед стране ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА, на изглед стандардне рубрике презентације. Реализовано ново заглавље стране и промењена слика. Такође, промењена слика у позиву на рубрику Питајте Духовника.

4. Додато фејсбук ЛАЈК дугме. Омогућено посетиоцима сајта да поделе и промоовишу садржај наших страница, који им се свидео, преко њихових фејсбук профила.

5. Додато фејсбук СЕНД дугме. Омогућено посетиоцима да пошљаљу фејбук или емаил поруку својим пријатељима и препоруче садржај са нашег сајта.

6. Купљена компонента за реализацију галерије слика унутар чланка. Компонента инсталирана, конфигурисана и реализоване потребне промене темплејта презентације како би галерија могла да се користи.

7. У прозору за додавање/измену чланка додата опција и омогућено дугме за додавање галерије слика.

8. Додатa уредница Оливера Обрадовић. Послати приступни подаци на емаил и подешене одговарајуће привилегије.

9. Упућено више захтева техничкој служби VERATА за уочене проблеме у раду презентације током месеца фебрура. Од техничке службе добијена уверавања да се проблеми отклањају. У прилог овој тврдњи иде стабилнији рад сервера крајем фебруара и почетком марта.

10. РЕДОВАН СВАКОДНЕВНИ BACKUP БАЗЕ ПОДАТАКА И САМЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

11. Отклоњен проблем отварања модула за ауторизацију,који се дешавао приликом отварања прозора за проверу објављених коментара за чланке које је уредник креирао.

 

БИТНА НАПОМЕНА: Замолио бих уреднике да не покушавају креирање галерије слика док не добију детаљна објашњења о начину припреме фотографија за галерију и о исправном поступку уноса галерије слика у оквиру чланка. Сви детаљи ће бити размотрени на састанцима Уредничког одбора, а биће објављена и упутства у уредничком делу презентације.

 

Припремио:
Владимир Тешић