ИЗВЕШТАЈ О ТЕХНИЧКИМ УНАПРЕЂЕЊИМА БР.3

ТЕХНИЧКЕ ИЗМЕНЕ И УНАПРЕЂЕЊА ФУНКЦИОНАЛНОСТИ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЦРКВЕ УБ, март-април 2013

1. Продужено време сесије корисника, са 15 минута на 30 минута, тј. време након којег систем одбацује улогованог корисника услед неактивности.

2. У уредничком делу презентација додата рубрика ЧЕКАМ УРЕДНИКА, у коју ће се уносити предлози и идеје за разне рубрике а којима није додељен уредник који их уређује. Такође, креирана одговарајућа ставка у менију за приказ рубрике.

3. Отварање нове рубрике у уредничком делу ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА. Рубрика конфигурисана, а уредник који ће бити задужен за унос чланака је Оливера Обрадовић. Такође, додата одговарајућа ставка у менију за приказ рубрике.

4. Унос 20+ тагова за рубрику Тамнавско Намесништво у складу са формом усвојеном на састанку уредништва.

5. Измена главног менија и креирање подменија за рубрику ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО која се састоји из ВЕСТИ ИЗ НАМЕСНИШТВА и  ГАЛЕРИЈА НАМЕСНИШТВА (ово је стара страна тамнавског намесништва). Нове странице конфигурисане и омогућен приступ посетиоцима сајта новом садржају.

6. Креираран модул за брзо филтрирање чланака по тагу, чиме је омогућена брза и ефикасна претрага чланака по парохијама тамнавског намесништва. Овај модул конфигурисан и постављен на страну Вести из Намесништва.

7. Из менија Рубрике у припреми уклоњен линк ка Тамнавском намесништву пошто је рубрика јавно објављена.

8. На насловној страни конфигурисано ново правило приказа чланака, тако да се НЕ ПРИКАЗУЈУ чланци из рубрике Житија Светих.

9. На страни ГАЛЕРИЈА НАМЕСНИШТВА, у складу са захтевом изнетим на састанку уредништва, релизована промена тако да је Црква Уб приказана на првом месту пре осталих парохија намесништва.

10. Ажурирана сигурносна компонента (фајервол),  нова верзија и нова правила за заштиту од хакерских напада (месец април).

11. Конфигурисана и отварена емаил адреса:  putevima.hodocasnika@crkvaub.rs . Приступни подаци послати уреднику рубрике Оливери Обрадовић.

12. Направљено заглавље за рубрику ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА. Заглавље се састоји од одговарајућег текста и фотографије који објашњавају шта се налази у рубрици и позивају се посетиоци да се активно укључе у креирање ове рубрике.

13. Додат је уредник Ђорђе Сандић. Послати приступни подаци на емаил и подешене одговарајуће привилегије.

14. Додат је уредник о.Станиша Ђокић. Послати приступни подаци на емаил и подешене одговарајуће привилегије.

15. Креирана рубрика ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ, А.Стјановић уредник рубрике. Додата ставка за рубрику,  у мени рубрике у припреми.

16. Креирана рубрика ЦРКВЕНИ ХОР, о.Станиша уредник рубрике. Додата ставка за рубрику,  у мени рубрике у припреми.

17. Измена главног менија презентације тако да су спојене стране: О НАМА (која је постала ЦРКВА УБ)  и КОНТАКТ,  које су постале подмени ставке О НАМА.

18. Са Д.Петровићем договорен и усклађен стандард за формат фотографија, и изложен начин функционисања и припреме галерије слика у оквиру чланка. Такође, након договора, реализована измена  кода и написана скрипта за кориговање максималне дужине насловне слике чланка.

19. Креирана тестна верзија стране ПРЕПОРУЧЕНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ. Додата ставка за рубрику,  у мени рубрике у припреми.

 20. Пуштање рубрике ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА, измена главног менија и конфигурисање рубрике тако да буде видљива свим посетиоцима презентације.

21. На насловној страни конфигурисано ново правило приказа чланака, тако да се ПРИКАЗУЈУ чланци и из рубрике ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА.

22. Из менија Рубрике у припреми уклоњен линк ка Путевима ходочасника пошто је рубрика јавно објављена.

23. Измена линкова сајта за рубрике које се састоје из више речи, због прегледности речи раздвојене са доњом цртом. Нпр. zitijasvetih -> zitija_svetih итд. Такође, у складу са овом праксом измењани и линкови ка контактима Цркве Уб.

24.  Направљено заглавље за рубрику ЦРКВЕНИ ХОР. Заглавље се састоји од текста који описује историјат убског црквеног хора. Потребно је још припремити одговарајућу фотографију за овај уводни део.

25. РЕДОВАН СВАКОДНЕВАН BACKUP БАЗЕ ПОДАТАКА И САМЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

26. Праћење сигурносних закрпа и техничких унапређења за CMS решење, као и спровођење припремних радњи за ажурирање система и одговарајућих компоненти система.

 

Припремио:
Владимир Тешић