ЗАШТО НАМ ТРЕБА СТАНДАРДНА ФОТОГРАФИЈА

Poznato je da: „Slika (fotografija) govori više od 1000 reči“. Zbog toga naše izdavaštvo mora posvetiti posebnu pažnju fotografijama koje objavljuje. Već smo rekli da nijedan članak ne može biti objavljen bez fotografija. U ovom dokumentu, bliže ćemo opisati najosnovnije stvari kod fotografije koje treba da ispoštuju urednici kako bi zadržali kvalitet objavljenih članaka ali i olakšali sebi rad. Treba izbeći dugo objavljivanje fotografija, preopterećenje servera i kod slanja i kod kasnijeg čitanja članka, dobiti bolju preglednost teksta koji prati fotografiju i to na što većem broju uređaja...

Svaka fotografija je priča za sebe i nosi mnogo informacija. Mi ćemo ovde opisati samo najbitnije a uz poseban dokument (Upustvo za PAINT NET) je opisano kako se sa jednim od besplatnih programa može fotografija obraditi da zadovoljava naš standard.

Neke od stavki standarda su merljive (rezolucija slike na primer) a neke nisu (osvetljenje). I za jedne i za druge mora ostati prostora ZA OKO urednika da prosudi da li su adekvatnog kvaliteta ili ne.

Napomenućemo i to da internet sam po sebi ne zahteva vrhunski kvalitet fotografija. Vrhunski kvalitet povlači veliki fajl (dokument), to usporava rad, zauzima prostor na serveru koji nije beskonačan i koji košta,  a sve to ne znči previše jer uredjaji (laptopovi, tableti, telefoni, ...) kojima se ove fotografije gledaju imaju ograničenu mogućnost prikazivanja. Samim tim “višak kvaliteta” van mogućnosti uredjaja se i ne prikazuje. Vrhunski klvatitet je potreban kod štampe velikih površina (reklama, bilborda, ...).