ЦВЕТНИ ПЕТАК У БАЊАНИМА УВЕК РАДОСНО ЦВЕТА

У Архијерејском намесништву тамнавском у ОШ ``Рајко Михаиловић`` у Бањанима на дан Цветног петка одржана је традиционална креативна радионица ``У сусрет Васкрсу``.

Ученици креативне радионице из Бањана, Кожуара, Тулара, Калиновца, Сувог Села, Вуконе, Брезовице, Новака, Старог Врела и Врела дванаесту годину заредом украшавају васкршња, јаја користећи најпре традиционалну методу уз помоћ пера и воска. Препуна сала матичне школе у Бањанима одјекивала је духовним песмама Светог Владике Николаја Велимировића.

Тропар Васкрсу ``Христос Воскресе из мертвих`` певали су свих 210 ученика, сабраних изоколних села. Гости у радионици били су редакција Светосавског звонца и господин Димитрије Стикић, као и познати певач Бојан Маровић, чију је родољубиву и љубавну песму ``Мој Анђео си ти`` хор ``Веронаука`` препевао тако да се сва љубав у песми односи на Господа и на братољубље. Након нумере познати певач је рекао:

``Јако сам срећан што сам на позив вашег вероучитеља, а у организацији Светосавског звонца, дошао да будем са вама, драга децо, овде на данашњи дан. Ја не могу да кажем да сам одушевљен, ја не знам као да вам своје емоције изразим, нарочито што сте обрадили песму ``Мој Анђео си ти`` која говори о љубави. Никада нигде нисам видео оволики број ученика који похађају веронауку и који су оволико вредни и ангажовани, зато ћу данашњи прилог одмах послати у продукцију да сви у Србији виде како сте ви, деца која живе у унутрашњости наше лепе земље, тако вредни, добри и креативни. Једноствано сте ми обогатили живот, хвала вам на свему``.

Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Митар Миловановић који 12 година долази редовно и прати рад вероученика ове године због обавеза у Богослужењу није могао присуствовати , али је послао поруку ученицима: „Драга децо, нек вам Бог помогне да будете тако добри и вредни као што сте до сада били, па ће и наша Црква и Србија бити пуне честитих хришћана и богољубивих људи који Христа Спаситеља оприсутњују у својим животима. Вас и ваше наставнике поздравља ваш прота Митар уз најрадоснији поздрав Христос Васкрсе-Ваистину Васкрсе!

Победници Васкршње радионице на овогодишњој радионици добили су књигу ``Васкршње приче`` уредништва ``Светосавског звонца`` и духовне поуке ``Како се треба молити Богу ``аутора проте Митра.

Прво место освојила је ученица Андреа Брековић из Калиновца, друго место Ивана Глишић из Тулара, теће место Милица Пантелић из Врела, за најмаштовитије јаје награду је добила Јована Танасијевић из Бањана, а за коришћење традиционалне технике украшавања јаја уз помоћ воска и пера ученик Никола Вићентић.

 

Проф Јелка Панић

Галерија слика