"ГОСПОД ЈЕ ПАСТИР МОЈ" - У ОЧИМА НАШИХ УЧЕНИЦА

Пошто је  ово период поста и покајања, ученице VIII2 ОШ "Милан Муњас" из Уба, Маријана Митровић и Тамара Миличић су нам испричале и протумачиле јеванђелску причу на тему "ГОСПОД ЈЕ ПАСТИР МОЈ" и "О ИЗГУБЉЕНОЈ ОВЦИ", која нам управо говори о томе колика је радост на небесима када се један верник покаје и врати на прави пут.     

 

         Како би свим људима приближио веру коју је проповедао, Господ Исус Христос је често о њој говорио кроз приче из свакодневног живота у којима су главни јунаци били обични људи.

"Ако имате уши да чујете, слушајте", најчешће је Господ говорио, што је значило да са разумевањем и озбиљношћу прихватају оно о чему им он прича.

Тако је једном приликом исприповедао причу о добром пастиру и његовој изгубљеној овци. "Јер Син човечији је дошао да спасе што је изгубљено. Шта вам се чини? Ако неки човек има сто оваца па једна од њих залута, неће ли оставити деведесет и девет у планини и поћи да тражи залуталу? И ако се догоди да је нађе, заиста вам кажем да јој се радује више но оним деведесет и девет које нису залутале" (Јеванђеље по Матеју 18, 12-14).

Он, наиме говори о пастиру који је чувао стотину оваца када се једна од њих изгубила. Да би је пронашао, прво је осталих деведесет девет оставио на сигурном и кренуо у потрагу за изгубљеном овцом. Када ју је коначно пронашао, позвао је своје пријатеље како би прославио и поделио ту радост са њима.

Изгубљена овца заправо представља верника који зна да је изгубљен, али не зна изабрати прави пут и вратити се. Срећа пастира при проналаску залутале овце може се поредити са срећом која влада на небесима када се један грешник покаје за своја лоша дела и грехове и одлучи се вратити на прави пут. Према томе, можемо закључити да је много већа радост због повратка вери и Богу једног грешника и његовог искреног покајања, него због деведесет девет праведника којима није потребно кајање, тј. који су већ Божји.

Божји циљ је да што више људи добије опроштај за своје грехе јер се тада и сам Бог радује. Господ Исус Христос је наш пастир, а ми смо Његово стадо за које је дао живот. Он је спреман да нас заштити од сваког зла и да сваком појединцу пружи прилику да се врати на прави пут вере са којег је залутао, јер то је животна стаза сваког верника коју обасјава узвишена Божја светлост.

 

Маријана Митровић и Тамара Миличић, ученице VIII2 ОШ "Милан Муњас" Уб