МАТЕРИЦЕ - РАДОВИ УБСКИХ ОСНОВАЦА ПОСВЕЋЕНИ МАЈКАМА

Православни верници обележавају Материце као највећи хришћански празник посвећен мајкама и женама. Овај празник увек пада у другу недељу пред Божић. Обичај "везивања" и "дрешења" представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице! Песме посвећене мајкама написали су ученици: Мирко Ашковић VI6, Јована Митровић VII2 и Јована Јаковљевић VI6. Текст о данашњем празнику написала је Невена Јаковљевић, ученица VII2. Уђите и погледајте прелепе радове ученика веронауке! 

 

Мајка

 

Мајка је биће које те пази, 

које те чува и мази.

 Пружа ти нежност,

даје ти срећу сваким даном,

све већу и већу.

 

Кува, пере, пегла, шије

и ништа јој тешко није,

прича ти приче, смишља бајке,

од ње нема боље мајке.

 

Савете ти она даје сваким, 

сваким даном не престаје.

Сваким даном савет нови,

па ме чак и глава заболи.

 

Обрадујем ја њу често, 

али сузе крије вешто.

Само јој се очи сјаје

и магија не престаје.

 

Као принцеза неке приче,

деца на њу увек личе.

Живот нам је увек бајка

јер мајка је мајка,

најлепша бајка.

Мирко Ашковић, ученик VI6

 

 Материце

 

Шал тражимо, 

да мајке вежемо,

од њих поклон чекамо

и тако материце славимо.

 

Хришћански празник,

за мајке и све жене,

слави се пред Божић 

две недеље.

 

Тога дана деца поране

и унапред размишљају

који ће добити поклон

од своје мајке.

Јована Митровић, ученица VII2

 

Песма мајкама

 

Мајка није мајка,

мајка је права бајка.

 

Да ли јесте или није,

свеједно волећу је.

 

Волим је волим, 

и за њу се стално Богу молим.

 

Волећу је, пазићу је

и увек погледом мазићу је.

Јована Јаковљевић, ученица VI6

 


Материце - празник посвећен мајкама

 

      Материце се славе две недеље пред Божић. Ово је највећи хришћански празник посвећен мајкама и женама. Тог дана деца поране, припремајући мараме да на препад завежу мајку, која се дреши тако што им да поклоне.Обичај "везивања" и "дрешења" потврђује везу љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице!

      Мајка је прва реч које дете изговори. То није само реч, већ и појам за све жене које у том тренутку бдију над својом децом. Мајка је најбитнија особа у животу сваког човека. Она подари живот и о том животу се брине. Најбољи пример мајчинске пожртвованости је Пресвета Богородица Марија. Она је држала Христову руку и јецала док се Он мучио и опраштао са овоземаљским животом. Остала је са Њим до Његовог последњег даха, до његове последње капи крви проливене за људски род. Бол, који мајка у тим тренуцима осећа је неописив. 

      Сваки човек на земљи има своју Богородицу Марију. Она, која ће те подићи ако паднеш, придржати ако се саплетеш, смејати се у срећи, а плакати у несрећи. Не смемо се на њу љутити никада, јер како каже Свети Владика Николај : "Поштуј оца и матер своју, јер твој пут од рођења до сада је посут мајчиним сузама и очевим знојем!" Никада је немој попреко погледати, јер ће јој срце од туге изгорети. Цени сваки њен осмех, јер свака њена суза ће те дупло више заболети. Не дозволи да буде тужна, јер ко те је чувао док си мирно спавао у колевци? Ко те је успављивао? Ко те је тешио кад си тужан био? Цени сваки њен пољубац, додир...Јер, мајка стоји иза тебе као стена. Море таласима покушава да је обори, али не успева. Она се уздиже и стоји још јача да би сваки следћи пут могла да те заштити. 

      Не заборави да је она твој дијамант, месец и сунце, непроцењиво благо. Нека ти ове речи непрестано буду на уму: "Поштуј оца и матер своју да будеш срећан и дуго поживиш на земљи!" Подсети се стално на ту заповест Божју и реци јој: "Волим те!"

Аутор текста: Невена Јаковљвић,ученица VII2